Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Lente: dé tijd om je lichaam te ontgiften!

Tijdens karnaval, maar ook andere feestelijkheden waarbij alcohol een (grote) rol speelt, heeft de lever het extra te verduren. 😊

Een lever die normaal gesproken voldoende voedingsstoffen krijgt en niet elke dag wordt blootgesteld aan extra gifstoffen zoals uit alcohol, moet dat af en toe kunnen hebben.

Anders wordt het als de lever in normale situaties al niet optimaal functioneert; bijvoorbeeld door de toenemende gifstoffenbelasting vanuit het milieu, eten van  bewerkte voeding en reststoffen van hormonen en medicijnen vanuit bijvoorbeeld water en vlees.

Veel stoffen waar we niet onderuit komen dus. Zoveel mogelijk kiezen voor biologische groenten en (vooral ook) biologisch vlees is een goed begin om je ontgiftingsorganen te ondersteunen.

Daarnaast moet de lever alle intern aangemaakte hormonen en reststoffen uit onze energieproductie afbreken. Tel daar een groeiende hoeveelheid medicijnen (inclusief de als onschuldig beschouwde pijnstillers en de pil) bij op en het is overduidelijk waarom bij zoveel mensen de ontgifting minder goed functioneert. Dat dit gevolgen heeft voor de rest van je lichaam mag duidelijk zijn; je kunt een  veelheid aan klachten ontwikkelen die niet direct aan een verminderde ontgiftingscapaciteit gelinkt wordt.

Waaraan herken je dat je ontgiftingsorganen niet optimaal werken?

  • (meer) last van PMS, overgangsverschijnselen en andere hormoon gerelateerde klachten. De lever heeft namelijk een belangrijke rol in de afbraak van hormonen; als dit niet goed verloopt hopen hormonen zich op in het bloed en ontstaan er disbalansen, zoals oestrogeendominantie.
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Huidklachten
  • Zwakke spijsvertering en buiklachten.
  • Een zwak immuunsysteem kan ook het gevolg zijn  van een slechte ontgifting.

Hoe werkt het ontgiftingsproces in ons lichaam?

Naast de lever zijn ook de nieren, galblaas en darmen betrokken bij de ontgifting. Alles wat het lichaam binnenkomt, maar ook alle stoffen die in het lichaam zelf worden gevormd, wordt in twee stappen in de lever afgebroken, waarbij de water oplosbare gifstoffen vrij makkelijk via de nieren worden uitgescheiden. 

Voor de vet oplosbare gifstoffen is een ingewikkelder proces nodig; een deel wordt aan gal gebonden en verlaat via de ontlasting het lichaam, moeilijker afbreekbare vetten moeten via een omweg tot water oplosbaar worden gemaakt om het lichaam te kunnen verlaten.

Je kunt je voorstellen hoeveel meer al deze organen te verduren krijgen, als ze naast de normale stoffen steeds meer gifstoffen en door industriële bewerking onherkenbare veranderde voedingsstoffen binnen krijgen . Bij deze vaak ingewikkelde omzettingsfasen hebben we naast eiwitten, vitaminen en mineralen nodig zoals alle B-vitamines, vitamine C, magnesium, zink en selenium.

Plantaardige onbewerkte voeding als basis

Vooral veel en gevarieerd (liefst biologische) groente eten levert de nodige vitaminen en mineralen op die nodig is voor een goede ontgifting.

Kruiden om de ontgiftingsorganen te ondersteunen

Daarnaast zijn er zijn tal van kruiden en planten die de ontgifting helpen, zoals mariadistel, venkel, heermoes, en paardenbloem. Er zijn mengsels te koop die je dagelijks als thee kunt gebruiken, maar er zijn ook druppels of kruidendrankjes die je jaarlijks als onderhoudskuur kunt nemen.

In ons huidige milieu is zo’n jaarlijkse opschoning geen overbodige luxe; je kunt er zelfs veel problemen mee voorkomen.

Vegan Switch kuur om je ontgifting maximaal te stimuleren en ondersteunen

Dit is een 10-daagse kuur, waarmee je je lichaam switcht naar een effectieve ontgifting. Het is geen gewone detoxkuur, maar ontwikkeld volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Onderzoek toont aan dat je beter ontgift als je de darm en lever een boost geeft met veel plantaardige voeding en een aantal veganistische dagen. Om de gifstoffen die vrijkomen goed te verwerken en af te voeren, is beweging, zweten en het innemen van ondersteunende supplementen belangrijk. Deze kuur is gebaseerd op al deze inzichten en geeft een maximaal resultaat, waardoor je afvalt met blijvend resultaat en je enorm veel energie krijgt.

Voor meer informatie bel met Petra: 06 – 10456 173.

Share