Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Plaatselijk vet verliezen….?

Hoe werkt de vetverbranding en: kun je plaatselijk vet verliezen?

De verbranding van vetten en vooral: wanneer verbrand je die; roept nog steeds veel vragen op. Hoe zit het nou met plaatselijk vet verbranden, de juiste voeding en voedingssupplementen?

Hoe werkt de vetverbranding?
De vetverbranding is een ingewikkeld chemisch proces. In het lichaam worden vrije vetzuren vrijgemaakt vanuit vetweefsel. Het bloed vervoert deze vetzuren naar verschillende weefsels. Vervolgens zet het lichaam met behulp van zuurstof de vetzuren om in energie: adenosine trifosfaat (ATP). De cel kan deze energie nu gebruiken om bijvoorbeeld spieren te laten samentrekken zodat je kunt bewegen.

Vet is de energiebron waar we het meest van hebben. Daarom probeert ons lichaam zoveel mogelijk op vetverbranding te doen.  Wanneer je begint met bewegen duurt het echter even voordat de vetverbranding helemaal op gang is. Dit kost ongeveer 2 tot 3 minuten.

Hoe verbrand je het meeste vet?
In rust leveren vrije vetzuren ongeveer 90 procent van de benodigde energie. De rest halen we uit koolhydraten. Wanneer je je inspant, stijgt de energiebehoefte van het lichaam. Je gaat dan in verhouding meer koolhydraten gebruiken; de hoeveelheid vet die je verbrandt stijgt dan nog wel. Bij een intensievere training, kan de vetverbranding de energiebehoefte niet meer bijhouden. Daarna verbrandt het lichaam alleen nog maar koolhydraten.

Veel mensen denken dat een cardiotraining op lage intensiteit de beste manier is om vet te verliezen. Het omslagpunt tussen vet- en koolhydraatverbranding verschilt echter veel tussen mensen. Verder  is gebleken dat je bij een intensieve training meer vet verbrandt dan bij een minder zware training. Een pittige cardio- of intervaltraining zorgt niet zo zeer voor een hoog calorieverbruik tijdens de training, maar verhoogt ook vooral de vetverbranding na de training. Uiteindelijk verbrand je dus meer vet.

Krachttraining is te intensief om vetten te verbranden. Maar ook voor krachttraining geldt dat het de vetverbranding na de training stimuleert. Deze ‘naverbranding’ kan tot wel twee dagen aanhouden. Op langere termijn neemt ook de hoeveelheid spiermassa toe. Spieren verbranden meer calorieën, dus de ruststofwisseling neemt toe.

Is het mogelijk om plaatselijk vet te verbranden?
Je buikspieren extra veel trainen om  plaatselijke vetrolletjes te verbranden en om te zetten in een sixpack is helaas niet mogelijk. De spieren nemen vrije vetzuren op uit het bloed tijdens inspanning en waar deze vrije vetzuren vandaan komen ‘bepaalt’ het lichaam zelf. Uit onderzoek is gebleken dat krachttraining en cardiotraining op hoge intensiteit vooral vet op en in de buik vermindert, onafhankelijk van  welke spieren werden getraind. Lokaal vet verbranden door gerichte oefeningen lukt dus niet.

Welke voeding zorgt ervoor dat je meer vet gaat verbranden?
Wat je eet heeft veel invloed op je vetverbranding. Normaal gesproken is het lichaam zuinig met koolhydraten omdat hier maar een kleine voorraad van is. Wanneer je veel koolhydraten eet, krijgt je lichaam het signaal dat het niet zuinig hoeft te doen. Hierdoor gaat je lichaam meer koolhydraten en minder vet verbranden. Het nadeel is dat je door deze ‘suikerstand’ minder energie hebt (suikers onttrekken belangrijke vitamines en minderalen aan je lichaam) én je lichaam bovendien minder goed wordt in het verbranden van vetten.

Eiwitrijke voedingsmiddelen (zoals vlees, vis, eieren, peulvruchten en zuivelproducten) stimuleren de vetverbranding, want de vertering van eiwitten kost meer energie dan het verbranden van koolhydraten. Vandaar de grote keus aan eiwitdiëten. Deze diëten zijn echter niet aan te raden, omdat je niet zonder koolhydraten kunt. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je lichaam na een tijdje eiwitten gaat gebruiken voor de verbranding, wat ook weer de vetverbranding bemoeilijkt.

Om gezond te blijven en goed te presteren heeft het lichaam alle voedingsstoffen nodig, waarbij het beperken van koolhydraten wel een goed idee is, omdat dit zowel voor de vetverbranding goed is, maar ook beter is voor je gezondheid op heel veel vlakken . Koolhydraten helemaal weglaten is niet goed en ook niet vol te houden op de lange termijn. Ook variatie in voeding is belangrijk; het voorkomt dat je lichaam te veel went aan een bepaald voedingspatroon en op den duur minder voeding nodig heeft om aan te komen. Met andere woorden: als je te lang hetzelfde eet kom je na verloop van tijd van dezelfde hoeveelheid eten aan. Dit geldt ook voor de manier waarop je sport; variatie houdt je lichaam scherp!

In hoeverre kunnen voedingssupplementen de vetverbranding stimuleren?
“De meeste voedingssupplementen die expliciet beloven om de vetverbranding te stimuleren werken niet of zijn niet veilig. Efedra is bijvoorbeeld een middel dat de vetverbranding sterk stimuleert, maar vanwege de gezondheidsrisico’s is het in Nederland niet legaal verkrijgbaar. Er zijn verschillende natuurlijke en dus gezonde voedingssupplementen (die je sowieso nodig hebt, zelfs al je gezond eet) die als neveneffect de vetverbranding stimuleren (bijvoorbeeld calcium, magnesium en vitamine D). Sterker nog: bij een tekort aan de juiste vitamines en mineralen stagneert de vetverbranding.

Maar ook bijvoorbeeld groene thee extract kan je (in beperkte mate) helpen bij het afvallen. Hiervoor geldt dat groene thee beter wordt opgenomen als je het gewoon als thee drinkt. Je moet dan wel de ‘echte’ losse groene thee drinken die je bij speciaalzaken kunt kopen (bijvoorbeeld Sencha thee). 3 tot 5 kopjes per dag (met name na het avondeten een kopje is heel goed) heeft al een gezondheidsbevorderend effect én zet de vetverbranding aan.

Een andere krachtige methode om beter en meer vetten te kunnen verbranden is Sportvasten. Dit is een 10-daags trainingsprogramma waarbij je je spiercellen en levercellen dwingt om te schakelen van suikerverbranding naar vetverbranding. Dit is beter voor je gezondheid, je krijgt meer uithoudingsvermogen en energie én je kunt eindelijk die lastige vetten op je buik, billen en benen gaan verbranden.

Eerst mogelijke andere lichamelijke disbalansen opheffen
Vaak staat een verstoorde hormoonbalans afvallen in de weg. Hyperinsulinemie, verminderd verzadigingsgevoel, een verlaagde verbranding, koolhydraatverslaving en schildklierdeficiëntie zijn hier voorbeelden van. Als dit zo is, moeten deze problemen eerst worden opgelost, anders gaat afvallen (en dus ook vet verbranden) nooit lukken….

Share