Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Als blijvend afvallen een probleem is….

Als je niet blijvend kunt afvallen kan er een onderliggend probleem zijn, dat je eerst moet oplossen. 

Als er onderliggende problemen zijn, komen die aan het licht komen als mensen gaan vasten. Als het proces stagneert weet je zeker dat het lichaam niet in staat is om het vet los te laten en moet je gaan zoeken naar de oorzaak. Met een uitgebreide vragenlijst over voeding en leefstijl is dit vaak al te herleiden en is het zaak aan de oorzaak te werken. Daar help ik je graag bij.

Vanuit mijn vak als orthomoleculair voedingstherapeut begeleid ik veel mensen bij vastenkuren. Vasten is, mits goed begeleid (!), op de eerste plaats heel gezond en geeft een anti-aging effect. Daarnaast is het de enige manier om buikvet kwijt te raken en dat maakt het nog gezonder, omdat buikvet (naast de darm) dé plek is waar laaggradige ontstekingen ontstaan. Deze ontstekingen, die zich ongemerkt uitbreiden en verspreiden door het hele lichaam, vormen de grootste bedreiging voor onze gezondheid. Het zijn de voorlopers van o.a. reumatische aandoeningen, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, dementie, Parkinson en auto-immuunziektes.

Ontsteking kan op zichzelf een oorzaak zijn van problemen rondom afvallen. Dit komt omdat continue ontsteking in het lichaam ervoor zorgt dat het immuunsysteem overuren moet maken en dat kost heel veel energie, waardoor we worden aangezet om juist meer te eten en minder te bewegen omdat we daar simpelweg geen energie voor hebben.

Vasten heeft gunstige effecten op allerlei ziekten en dan met name op ontstekingen en ontstekingsklachten (reuma, artritis) en obesitas en het verlaagt de bloeddruk. Daarnaast vermindert het, het slechte inwendige buikvet.

Als afvallen tijdens vasten stagneert, of  helemaal niet op gang komt, is dat een signaal dat er ergens in het lichaam iets niet goed functioneert.
Bij vrouwen gebeurt dit vaker dan bij mannen omdat ze meer hormonale schommelingen hebben, die ervoor zorgen dat er eerder en vaker disbalansen zijn.

Stagnerende factoren bij afvallen:

  • Verminderde vertering door bewerkte voeding. Deze bevat transvetten, geraffineerde/snelle suikers, gluten en chemische zoetstoffen en andere toevoegingen die het verteringssysteem belasten. Onlangs kwam in het nieuws dat 90% van alles wat Unilever maakt ongezond is. Dit zijn producten die in de supermarkt als gezond worden aangemerkt!
  • Verminderde darmwerking (o.a. door slechte vertering); brijige ontlasting betekent al ontsteking. Om het lastig te maken: je hoeft geen merkbare darmklachten te hebben om een slecht werkende darm te hebben.
  • Oestrogeendominantie; verkeerde verhouding in de vrouwelijke hormonen. Dit komt steeds vaker voor door stoffen die we binnen krijgen met nagenoeg dezelfde structuur als ons lichaamseigen oestrogeen. Deze komen overdadig binnen via koeienvlees en -zuivel, maar ook via drinkwater en plastic flesjes.
  • Door deze hormonale verstoringen gaan andere hormonen uit balans zoals de schildklier, die vervolgens onze verbranding op een lager pitje zet, waardoor afvallen nog moeilijker wordt.
  • Overbelaste lever door medicijngebruik en/of overmatig suikergebruik. Deze speelt, naast de ontgifting, ook een grote rol in de spijsvertering en de afbraak van hormonen. Als hij dit laatste onvoldoende kan doen, ontstaan of verergeren hormonale problemen als PMS, overgangsklachten, cystevorming etc.
  • Als laatste speelt langdurige (overmatige) stress een grote rol; dit geeft mentale uitputting met verstoring van alle lichamelijke processen als gevolg. Probleem hierbij is dat mensen zo gewend zijn om vele jaren onder stressvolle omstandigheden te (over-)leven, dat ze dat als normaal zijn gaan ervaren en niet in de gaten hebben dat ze hun lichaam aan het uitputten zijn.

Het lichaam gaat pas effectief en blijvend vet loslaten als de balans wordt teruggebracht door de oorzaak aan te pakken. Bel me voor een afspraak; ik help je graag als je graag op een verantwoorde manier blijvend wilt afvallen. 06 – 10456 173

 

Share