Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Blijf gezond met een goede ontgifting; help je lever!

Eerder heb ik je uitgelegd dat een goede ontgifting heel belangrijk is om gezond te blijven en dat de lever hier een grote rol in speelt. Door (zwaar) bewerkte voeding en blootstelling aan het milieu buiten heeft de lever het de laatste decennia steeds zwaarder te verduren gekregen.

Het resultaat: een vervuild innerlijk milieu waarin gifstoffen zich opstapelen. Dit brengt gegarandeerd vroeg of laat ziekte en het begint meestal met allerlei vage klachten. Deze hebben op het eerste gezicht niks met elkaar te maken, maar vergis je niet: de oorzaak ligt in de stapeling van gifstoffen waardoor de lever niet goed meer kan ontgiften en dit kan in het slechtste geval leiden tot kanker.

Wat heeft de lever nodig om goed te kunnen ontgiften?
Voldoende vitamines, mineralen en enzymen. Gezien de hoeveelheden gifstoffen die  we tegenwoordig binnenkrijgen (alleen al in water en verzorgings- en make-upproducten) hebben we 500 gram groente en 2 stuks fruit per dag nodig om hierin te voorzien. Liefst zo veel mogelijk biologisch omdat daar veel minder gif op gespoten is. Als je een druk en hectisch leven leidt heb je nog meer nodig omdat de afbraak van stresshormonen veel van deze stoffen wegrooft.

Het is eigenlijk heel simpel: volop onbewerkte gezonde biologische voeding en zo weinig mogelijk belastende dingen voor je lever zoals: alcohol, medicijnen (paracetamol is ook heel schadelijk voor je lever!), anticonceptiepil of -spiraal en geur-, kleur- en smaakstoffen.

Een belangrijke ontgiftingsroute van de lever is methylering.
Methylatie is cruciaal voor een goede gezondheid, want het gebeurt elke seconde in elke cel van je lichaam. Methylatie is het proces waarbij een stof van samenstelling verandert door er een andere stof aan toe voegen, waarna deze een specifieke functie in de cel kan verrichten. De aanmaak van energie maar ook van melatonine (om goed te kunnen slapen) zijn afhankelijk van een goede methylering. In de ontgifting speelt methylering een rol bij de afbraak van o.a. stresshormonen en oestrogenen.

Als je lever zwaar wordt belast door bijvoorbeeld regelmatig gebruik van pijnstillers en je gebruikt ook de pil én alcohol, dan is er minder energie om te methyleren met als mogelijke klachten vermoeidheid, vocht vasthouden, hormonale klachten, hoofdpijn etc. etc.

Dagelijks 500 gram groenten eten is een goede ondersteuning van je lever

Wat heb je nodig om goed te kunnen methyleren?

  • Verse voeding zoals rode biet, spruitjes, broccoli, ui, knoflook en andere zwavelrijke voeding als groene bladgroenten, goede eiwitten als eieren, vis, biologisch vlees, gevogelte en schaaldieren.
  • Voldoende B6, foliumzuur en B12. Hierin zijn veel tekorten en is suppletie vaak nodig. Let op dat je de actieve vormen neemt. In edelgistvlokken zit bijvoorbeeld veel goed opneembaar foliumzuur.
  • Zoals hierboven al aangegeven rooft stress veel methylatie capaciteit, dus zorg dat je je innerlijke druk/onrust beperkt, zorg voor een goede nachtrust en beweeg elke dag 1 uur buiten.

Naast methylatie zijn er nog 5 andere belangrijke ontgiftingsroutes die de lever 24/7 moet verrichten; reden temeer om je lever te beschermen en er goed voor te zorgen als je gezond en fit wilt blijven. Voor een uitgebreid en persoonlijk advies maak een afspraak: 06 – 10456 173.

Share