Borstgezondheid; hoe houd je je borsten gezond?
- 06
- sep
Borstgezondheid; wat kun je zelf doen voor gezonde pijnloze borsten?
Oktober is sinds jaren de maand waarin de focus wordt gelegd op borstkanker en het voorkomen daarvan. De Groene Zuster pleit ervoor om september aan te merken als borstgezondheidsmaand.
De Groene Zuster is een organisatie die de focus legt op preventie. Door middel van thermografisch onderzoek, kunnen zij in een heel vroeg stadium aantonen waar de homeostase (de balans) in het lichaam is verstoord. Deze verstoringen gaan vooraf aan ziekte (zoals borstkanker maar ook alle andere ziektes) en zijn in een dusdanige fase al aantoonbaar waarin met aanpassingen in leefstijl ziekte voorkomen kan worden.
Heel veel vrouwen vermijden het om zelf hun borsten te onderzoeken, omdat ze bang zijn knobbeltjes of andere onregelmatigheden te vinden, of domweg omdat ze er niet aan denken. Hoe herkenbaar….?
Bewust voelen wat er in je lichaam én dus ook in je borsten gebeurt en hoe alles voelt in een normale situatie is heel belangrijk. Dan voel je het namelijk ook veel sneller als er dingen veranderen. Helaas wordt ons dat in deze “snelle” maatschappij, waarin je op elk uur van de dag bereikbaar moet zijn en waar we overspoeld worden door prikkels die slecht opmerken wat er zich heel lastig gemaakt. We zitten meer in ons hoofd dan in ons lijf.
Deze stressvolle situatie is op de lange duur funest voor de systemen in ons lichaam die alles moeten reguleren en in balans houden. Ook het lymfesysteem heeft daaronder te lijden. Het lymfestelsel is éen van de belangrijkste systemen in ons lijf, omdat het continu afvalstoffen en gifstoffen die door het lichaam op een zijspoor worden gezet moet opruimen. Omdat we steeds meer lichaamsvreemde stoffen binnen krijgen raakt de lymfe in veel gevallen overvol met als gevolg dat we ons moe voelen, makkelijker ziek worden en vage klachten krijgen.
In het borst- en okselgebied bevinden zich veel lymfevaten en lymfeknopen. Omdat borstweefsel voornamelijk bestaat uit vetweefsel en niet in de buurt ligt van belangrijke organen (zoals in de buikholte wel het geval is), is het een ideale plek om gifstoffen op te slaan.
Het is dus belangrijk dat juist hier de lymfebanen vrij zijn, zodat alle gifstoffen kunnen worden afgevoerd. Als we echter de hele dag een bh dragen wordt het belangrijkste afvoergebied van de borsten ernstig gehinderd door de (vaak hele) strakke band. Een bh met een beugel maakt het nóg moeilijker, waardoor afvalstoffen en gifstoffen in de borsten blijven en daar op termijn laaggradige ontstekingen veroorzaken, die op hun beurt in latere stadia voor ernstigere problemen kunnen gaan zorgen.
Zorg goed voor je borsten!
- Draag zo vaak mogelijk geen bh als het kan en vermijd beugelbh’s helemaal;
- Stimuleer zelf je lymfestroom door droogborstelen; (op de facebook pagina van de Groene Zuster kun je een filmpje vinden over hoe je dit het best kunt doen)
- Masseer je borsten onder de douche; ’s nachts heeft het lichaam opgeruimd en bevatten de borsten de meeste afvalstoffen, dus dit is een goed begin van de dag;
- Doe eens per jaar een kuur lymfedrainagebehandelingen bij een lymfetherapeut; hiermee wordt het hele lichaam opgeschoond en werk je preventief aan een goede gezondheid. Daarnaast geeft het je een boost aan energie en een hele diepe ontspanning.
Gecertificeerde lymfetherapeut bij P Therapie
Ik ben gespecialiseerd in manuele lymfedrainage (MLD) volgens de originele Dr. Vodder-methode en heb hier al ruim 10 jaar ervaring mee. Ook lymfetaping gebruik ik vaak als aanvullende therapie.
Bel vrijblijvend voor meer informatie met: 06 – 10456 173.