Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Darmbacterie die mogelijk obesitas kan remmen (onderzoek door Wageningen University)

Darmbacterie Akkermansia remt obesitas WAGENINGEN

De bacterie Akkermansia heeft een helende werking op de ontregelde stofwisseling bij obesitas. Dat schrijven onderzoekers waaronder prof. Willem de Vos van Wageningen University in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS van 13 mei. Zij zien perspectief voor een behandeling met Akkermansia-bacteriën tegen obesitas en de medische gevolgen daarvan. De Akkermansia muciniphila leeft in het darmstelsel van alle mensen. De bacterie huist in de slijmlaag van de darmen die een verdedigende rol speelt tegen indringers.

Het onderzoeksteam constateerde dat de bacterie minder frequent voorkomt in muizen met geïnduceerde obesitas en met diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes). Bovendien blijkt dat het toedienen van moeilijk verteerbare vezels zoals oligofructose resulteert in een herstel van de populatie Akkermansia in de muizen. De aanwezigheid van de bacterie versterkt de darmbarrière en ook is er een omgekeerde correlatie met aankomen (vetopslag), ontstekingsreacties in vetweefsel en insulineresistentie. Oorzakelijk verband Om te onderzoeken of het gaat om een oorzakelijk verband tussen die gunstige ontwikkelingen en het vóórkomen van de Akkermansia-bacterie, voerden de onderzoekers de Akkermansia-bacterie aan gewone muizen met verschillende diëten.

Op een normaal dieet werd geen effect gevonden maar in muizen die door een hoog-vet dieet dik werden, bleken de Akkermansia-bacteriën te resulteren in een reductie van de vetontwikkeling en de daarmee gepaard gaande metabole afwijkingen, zonder effect op de voedselinname. Na toediening van de Akkermansia-bacteriën werd een toename gevonden van het gehalte aan endocannabinoïden, die zorgen voor een juist peil van het glucosegehalte in het bloed. Bovendien werd de darmbarrièrefunctie versterkt. Alleen intacte levende bacteriën zijn daartoe in staat, zo blijkt, want de onderzoekers merkten dat toediening van vooraf verhitte bacteriën geen effect had. Hoewel studies met mensen nog niet zijn uitgevoerd, scheppen de resultaten perspectieven om met een behandeling met Akkermansia-bacteriën ontstekingen te reduceren en mogelijk obesitas te voorkomen, aldus een persbericht van Wageningen UR.

Publicatie: Cross-talk between Akkermansia muciniphila and intestinal epithelium controls diet-induced obesity. Amandine Everard, Clara Belzer, Lucie Geurts, Janneke P. Ouwerkerk, Céline Druart, Laure B. Bindels, Yves Guiot, Muriel Derrien, Giulio G. Muccioli, Nathalie Delzenne, Willem M. de Vos, and Patrice D. Cani. PNAS, 13 mei 2013

Share