Darmtherapie
Wat is Darmtherapie en waarom is het zo belangrijk om gezonde darmen te hebben?
In onze darmen leven miljarden bacteriën en als ze in balans zijn vormen ze de basis van een goed werkend immuunsysteem. Als door verkeerde voeding en/of een slechte vertering, of door stress of medicijngebruik de slechte bacteriën gaan overheersen, verslechtert de darmwerking.
Als de darmfunctie afneemt:
- Neem je minder voedingsstoffen op (met als gevolg tekorten aan vitamines, mineralen en enzymen, wat o.a. leidt tot vermoeidheid)
- Werkt je immuunsysteem niet optimaal, waardoor de kans op auto-immuunziektes toeneemt (zoals reumatoïde artritis, MS, Lupus, etc.)
- Krijgt de lever ook problemen waardoor de ontgifting minder goed werkt (met als gevolg o.a acné, eczeem, hoofdpijn etc.)
- Wordt op termijn je gevoeligheid voor hersenziektes groter (depressie, autisme, Parkinson etc.) Ze noemen de darmen niet voor niets “het tweede brein”.
- Raken je hormonen sneller uit balans.
Zoals je ziet heeft een dysbiose in je darm (een darm uit balans dus) veel gevolgen voor de rest van je lichaam. Zelfs als je niet merkbaar last hebt, maar wel vage onverklaarbare klachten hebt, kan er veel aan de hand zijn in je buik.
Wat houdt darmtherapie in?
Bij het vermoeden van een niet goed functionerende darm, bijvoorbeeld naar aanleiding van het intakegesprek of omdat je duidelijke klachten in die richting hebt, kun je ervoor kiezen om een ontlastingsonderzoek te laten doen bij een gespecialiseerd laboratorium. Hieruit komt een uitgebreid rapport waaruit duidelijk wordt wat er precies aan de hand is in je darm:
- Of er ziekmakende bacteriën aan het overgroeien zijn (bijvoorbeeld een clostridiumsoort of een candida of andere soorten die gifstoffen produceren en daardoor ontsteking veroorzaken).
- Of je vertering goed werkt.
- Of er ontsteking in je darm is.
- Van welke gunstige bacteriën er te weinig zijn etc. etc.

Op basis van de uitkomsten maak ik een therapieplan waarin ik duidelijke uitleg geef over de testresultaten en wat er nodig is om je darm weer gezond te krijgen. Hierbij is de juiste voeding, die is afgestemd op jouw darmen en verteringscapaciteit, heel belangrijk. Meestal is het ook nodig om tijdelijk pré- en probiotica in te zetten om de boel sneller weer op de rit te krijgen. Ook deze worden weer heel specifiek op jouw situatie afgestemd. Dit zijn, afhankelijk van de situatie die we aantreffen in je darm, meestal langdurige trajecten waarin je leert welke voedingskeuzes voor jou het beste werken zodat het resultaat blijvend is én je een voedingspatroon hebt aangeleerd wat bij je past en je dus makkelijker blijvend volhoudt.
Voeding die je kunt verteren vormt de basis voor een gezonde darm
Uiteraard krijg je adviezen en informatie over welke voeding goed is voor jou, maar nog belangrijker is te weten hoe je je vertering verbetert. Voeding die je niet kunt verteren geeft rotting en gisting, waardoor de verkeerde bacteriën kunnen groeien die je darm in dysbiose brengen. Daarnaast neem je niet voldoende voedingsstoffen op waardoor je moe wordt, je minder goed kunt concentreren en je weerstand vermindert. Als het nodig is kun je een intolerantietest laten doen zodat je snel weet op welke voeding je slecht reageert. Dit is een bloedtest die zeer nauwkeurig meet welke voeding je niet goed verteert en dus ontsteking veroorzaakt in je darm.
Wat heel belangrijk is om goed te kunnen verteren is rust in je lijf!
Stress verstoort namelijk de aanmaak van maagzuur, dat een eerste vereiste is om te kunnen verteren. Verder verstoort stress de communicatie in het darmzenuwstelsel en dat leidt ook tot klachten en ziekte. Je darm heeft een eigen (onafhankelijk werkend) zenuwstelsel dat in direct contact staat met je hersenen. Ze noemen het ook “het tweede brein”. Dat verklaart bijvoorbeeld dat je bij acute hevige stress spontaan diarree krijgt. Nog een reden om je darmen goed te verzorgen.
Voor wie is het zinvol?
Darmtherapie is zinvol voor mensen die last hebben van:
- Opgeblazen gevoel, winderigheid, stinkende winden, buikpijn, boeren, oprispingen, spastische darm én bij vage onverklaarbare klachten als vermoeidheid, eczeem, netelroos en hoofdpijn.
- Maar ook bij vage klachten als eczeem, netelroos, terugkerende hoofdpijnen, gewrichtsklachten, hormonale klachten als PMS en opvliegers etc. etc.
Nóg belangrijker wordt het bij:
- Obstipatie, diarree, darmontstekingen, Colitus Ulcerosa, Crohn en diverticulitis.
Heb je last van (vage) klachten en voel je je niet energiek en/of snel moe en val je van de ene in de andere klacht zonder aanwijsbare reden? Dan zou het heel goed kunnen zijn dat de conditie van je darm (en daarbij meestal ook je lever, gal en pancreas) niet goed is.
Ik help je graag om je problemen in kaart te brengen én een oplossing te zoeken.
Maak een afspraak voor een oriënterend consult: 06 – 10456 173.
Categorieën
- columns Uitstraling
- Gezondheid
- Het nut van voedingssupplementen
- Recepten
- Sporten
- Sportvasten
- Uncategorized
- Wetenswaardigheden over voeding