Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

De brede werking van enzymen

Wat zijn enzymen en wat doen ze in je lichaam?

Enzymen zijn eiwitdeeltjes die nodig zijn om alle chemische reacties in het lichaam te laten plaatsvinden of te versnellen. Omdat ons lichaam in feite een complexe chemische fabriek is, is het belangrijk dat er voldoende enzymen beschikbaar zijn om alle duizenden reacties die overal in het lichaam plaatsvinden goed te laten verlopen.

Er zijn verschillende soorten enzymen: stofwisselingsenzymen en spijsverteringsenzymen die we zelf aanmaken en voedingsenzymen die we opnemen uit voeding.

Verstoorde spijsvertering

Een toenemend aantal mensen heeft last van spijsverteringsklachten als boeren, gas in de darmen, opgeblazen gevoel, krampen, diarree, verstopping, opkomend maagzuur enz. Een gebrekkige enzym aanmaak is daarvan vaak de oorzaak.

We maken al enzymen aan als we de tijd nemen om zelf te koken: via je zintuigen zie, ruik en proef je voedsel, waardoor spijsverteringsenzymen worden aangemaakt die ervoor zorgen dat de maaltijd goed verteerd kan worden.

Bij het even snel opwarmen van een kant en klaar maaltijd of als je eten laten bezorgen, sla je dus een belangrijk proces over. Naast de bedroevende kwaliteit van zulke maaltijden – die je eigenlijk niet eens met de term voedsel mag aanduiden – kun je ze dus ook nog eens slecht verteren, want het lichaam heeft simpelweg niet de juiste tools om dat voor elkaar te krijgen.

Daarnaast maken we het ons lijf nóg moeilijker door de manier waarop we eten: te snel, staand terwijl we ondertussen andere dingen doen, tijdens een vergadering, kijkend naar de tv etc.

Zolang het lijf of brein in de actieve modus staat, is er minder energie voor de spijsverteringsorganen om hun werk goed te kunnen doen.

Enzymen eten

Als je meer enzymen binnen wilt krijgen via de voeding kun je heel simpel (veel) meer groenten en fruit gaan eten; denk dan aan 500 gram groenten op een dag. Omdat de meeste mensen te weinig groenten eten, zal dit al een verbetering geven. De meeste enzymen zitten in kiemgroenten als alfalfa, waterkers, taugé en de kiemen van bijvoorbeeld broccoli. Tegenwoordig allemaal verkrijgbaar bij de meeste supermarkten.

Enzymtherapie

Als dit niet voldoende werkt en je klachten blijven bestaan, bijvoorbeeld omdat je darmwand door langdurig gebrekkige voeding en/of slechte eetgewoonten beschadigd is, kun je je systeem op weg helpen door tijdelijk een complex van verteringsenzymen te nemen. Als je deze bij de maaltijd neemt, wordt deze wél goed afgebroken en kunnen de voedingsstoffen vervolgens adequaat worden opgenomen. Ook (resten van) gluten worden zo opgeruimd, waardoor er verdere schade aan de darm voorkomen wordt.

Bij allerlei lichamelijke klachten kunnen ook systemisch enzymen worden ingezet. Dit zijn bepaalde combinaties van spijsverteringsenzymen die ook wel eiwitsplitsende of proleolytische enzymen worden genoemd. Als je deze buiten de maaltijd inneemt kunnen ze door het hele lichaam ontstekingsdeeltjes wegvangen, zodat er een soort algemene opruiming plaatsvindt en ontstekingsreacties (die anders kunnen doorwoekeren) kunnen worden beëindigd.

Als je bijvoorbeeld na een blessure of operatie gedurende een periode deze enzymen inneemt, heb je minder pijn en vocht en ben je sneller hersteld. Wil je meer weten en/of advies over het inzetten van enzymen bij jouw klacht, bel me op nummer: 06 – 10456 173.

Share