Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

De vrouwelijke hormoonbalans deel 1

Wat zijn hormonen en wat doen ze in ons lichaam?

Hormonen zijn boodschappers die per soort in kleine hoeveelheden in het lichaam voorkomen en allemaal hun eigen taak hebben. De basisstof van alle hormonen is cholesterol; dit heeft een hele slechte naam maar is dus onmisbaar voor ons dagelijks functioneren; alleen al vanuit deze functie. Bij te weinig vet in je voeding (bijvoorbeeld bij vetarme diëten) maak je moeilijk hormonen aan, waardoor je lichaam uit balans raakt, wat een heel scala aan klachten oplevert.

Hormonen werken in groepjes samen, bijvoorbeeld je geslachtshormonen, maar ook: schildklierhormonen, stresshormonen en de suiker regulerende hormonen. Balans is heel belangrijk; de kleinste afwijking kan al grote gevolgen hebben voor je dagelijks functioneren en of je blij, gestrest, bang of down bent.

Vrouwen hebben veel meer hormoonschommelingen dan mannen. In onze vruchtbare periode wordt dat veroorzaakt door de maandelijkse menstruatiecyclus, eventuele zwangerschappen en daarna de overgang (die gemiddeld 8-10 jaar duurt). Hierdoor zijn we vaker en sneller uit balans en dat kan voor allerlei klachten zorgen.

Schildklierproblemen zijn vaak een indicatie van hormonen die uit balans zijn (slecht kunnen afvallen is daarvan een symptoom).  Oestrogeendominantie: een overmaat aan oestrogenen ten opzichte van progesteron, kan een oorzaak zijn en komt vaak voor bij jonge vrouwen. Als we later richting de overgang gaan komt de balans tussen oestrogenen en progesteron ook zwaar onder druk te staan, met eveneens als gevolg dat de schildklier in zijn functie wordt gehinderd (die is namelijk heel gevoelig).

Wat veroorzaakt de verstoringen?

  • anticonceptiepil
  • Het milieu: lichaamsvreemde oestrogenen
  • Ongezonde levensstijl: teveel suikers en te weinig beweging
  • Verstoring van onze biologische klok (nachtdiensten)
  • Alle ingrepen van buitenaf: verwijdering eierstokken of baarmoeder, Ivf-behandelingen
  • overgang
  • Chemotherapie
  • Slechte afbraak van de hormonen door de lever (door slechte voeding/alcohol/xeno-oestrogenen kan die zijn werk niet meer aan)
  • Resistentie: als het lichaam een bepaald hormoon niet meer kan verwerken omdat er te lang te veel van wordt aangemaakt; bijvoorbeeld insulineresistentie (wat de voorbode van diabetes type II is)
  • Omzettingsproblemen, bijvoorbeeld de omzetting van het schildklierhormoon wat in ons lichaam wordt aangemaakt, naar het actieve schildklierhormoon (T4) dat nodig is om de schildklier zijn werk te kunnen laten doen.
  • Haast =>Stress !!!

Heel veel vrouwen staan continu in de “overdrive”-stand

De generatie vrouwen die nu rond de overgangsperiode zitten is de eerste die massaal een baan combineren met hun gezin en dus alles tegelijk willen/moeten zijn en doen: carrièrevrouw, goede moeder en echtgenote, sporten, een uitgebreid sociaal netwerk onderhouden (waarbij in veel gevallen dagelijks alcoholgebruik heel gebruikelijk is), aantrekkelijk blijven etc. etc.

Aangezien ons lichaam niet gemaakt is om continu onder deze hoogspanning te functioneren, komen onze hormonen in opstand en gaan voor klachten zorgen met als doel dat we meer rust nemen. In de praktijk gooien we er echter een pilletje in zodat we maar door kunnen “rushen”. Klacht onderdrukt en we kunnen weer door.

De mogelijke consequenties licht ik in mijn volgende column toe.

Wordt vervolgd…..

 

 

 

Share