De (vrouwelijke) hormoonbalans deel 2
- 28
- dec
In mijn vorige column heb ik uitgelegd wat hormonen doen en dat ze maar in heel kleine hoeveelheden nodig zijn om hun werk te doen, dat ze nauw samenwerken en dat de kleinste verstoringen al forse veranderingen teweeg kunnen brengen in ons dagelijks functioneren en hoe we ons voelen. Een van de meest voorkomende situaties en disbalansen komt voort uit een gehaaste/drukke levensstijl. Dit geldt overigens ook voor mannen, maar bij vrouwen mondt het vaker uit in een ziekmakend proces, omdat zij vaker multitasken.
De bijnieren (kleine kliertjes die als een kapje over de nieren liggen) spelen hierbij een belangrijke rol. Zij zijn verantwoordelijk voor het maken van een aantal hormonen, waaronder onze stresshormonen: adrenaline en cortisol.
Verzwakking van de bijnieren door te veel/te lang in de “hoogste versnelling”
Afhankelijk van de staat waarin het lichaam zich bevindt, krijgen de bijnieren opdracht om hormonen aan te maken.
Als we gehaast zijn of stress hebben worden de hormonen aangemaakt die we nodig hebben om in die situatie het best te functioneren.
Als dit mechanisme in gang wordt gezet gaat de bloeddruk omhoog (door het hormoon aldosteron dat ook uit de bijnier komt) en worden er suikers vrijgemaakt door cortisol. We komen dus in een alerte stand waarin we kunnen handelen.
Als dit een paar keer per dag gebeurt is er niks aan de hand en komen we weer snel terug in de ruststand, waarin herstel plaatsvindt. Echter in onze huidige maatschappij, waarin met name vrouwen veel verschillende rollen hebben (werken, kinderen opvoeden, huishouden, sporten, veel sociale verplichtingen) blijven we hangen in de stressmodus en gaan we dit zelfs als normaal ervaren.
Het uiteindelijke resultaat van deze continue spurt ofwel chronische stress is een verzwakking van de bijnier, omdat hij simpelweg uitgeput raakt. Het gevolg hiervan is in veel gevallen een burn-out.
Eerder optredende symptomen zijn dikker worden op de buik en bij aanleg hiervoor zelfs diabetes. Dit komt omdat er te vaak hoge bloedsluikerspiegels zijn als gevolg van de hoge cortisolafgifte aan het bloed. Ook hart- en bloedvaten lijden door deze constante staat van paraatheid.
Rust- en herstel
De balans tussen activiteit en rust is dus heel belangrijk om gezond te blijven. Bij een kinderwens is dit nog belangrijker: alleen bij voldoende rust worden er voldoende geslachtshormonen aangemaakt om zwanger te kunnen worden. Ons huidige milieu en de belastende oestrogeenachtige stoffen die inmiddels ook via de voeding en drinkwater binnen komen, geven vaak al moeilijkheden genoeg om zwanger te worden; voeg daar het element chronische stress aan toe en de kans op een spontane zwangerschap wordt steeds kleiner.
Symptomen van een zwakke bijnier:
‘s ochtends moe; ‘s avonds actiever
slecht geheugen
slaapproblemen
behoefte aan zout
verminderde stressbestendigheid
ontstekingsgevoelig
overgevoeliger voor licht, geur en geluid.
Wat kun je zelf doen?
Zorg voor minder stress: vaker nee zeggen, yoga, buiten wandelen, dagelijks vaste momenten inbouwen voor jezelf. Minder geraffineerde suikers en meer omega-3 vetzuren eten. Extra vitamine C, B5 en kruiden nemen die de bijnieren voeden.
Aan de hand van jouw antwoorden op een vragenlijst met vragen over voeding en leefstijl, kan ik snel zien welke invloed stress heeft op jouw organen en dagelijkse functioneren; en nog belangrijker: ik kan je helpen je stress beter beheersbaar te maken. Bel voor een afspraak: 06 – 10456173.