De vrouwelijke hormoonbalans (deel 3)
- 26
- jan
In de vorige twee columns ging het over het hoe en wat hormonen doen en hoe snel een miniscule verandering in je hormoonbalans al veel narigheid teweeg kan brengen. Ook langdurige stress en altijd in de “haastmodus” staan heeft ernstige verstoringen als gevolg voor bijvoorbeeld je geslachtshormonen en je schildklier.
Het verschil tussen mannen en vrouwen
Om uit te groeien tot een man is voornamelijk testosteron nodig; er zijn weinig schommelingen gedurende het leven van een man die dat verstoren. Bij een vrouw zijn naast ook een beetje testosteron, oestrogenen en progesteron de belangrijkste spelers. En dan komt het belangrijkste: bij vrouwen is er eigenlijk zelden sprake van balans!
De eerste grote schommeling is de puberteit waarin we geslachtsrijp worden; de eerste menstruatie kondigt zich aan en vervolgens vindt er elke maand een cyclus plaats, waarin oestrogeen en progesteron afwisselend pieken om een eventuele zwangerschap voor te bereiden. Daarnaast maken de meeste vrouwen een aantal zwangerschappen door die de hormoonbalans gedurende 9 maanden en het jaar daarna ook danig op zijn grondvesten doet schommelen.
En last but not least rollen we de overgang in, die gemiddeld een jaar of tien duurt.
Tijden deze laatste fase nemen oestrogenen en progesteron af, tot we uiteindelijk niet meer menstrueren. Bij steeds meer vrouwen verloopt dit proces niet geleidelijk, maar juist met horten en stoten, waardoor er verschijnselen optreden als: opvliegers, humeurschommelingen, vermoeidheid, hartkloppingen, gewichtstoename etc. etc. etc.
Stress is ook hier een verstorende factor die de symptomen verergert. Evenals:
- verkeerde voeding;
- Te weinig beweging (met name krachttraining is hormoonregulerend);
- Gifstoffen (o.a. xeno-oestrogenen, zware metalen en toenemende stralingsbelasting) vanuit de omgeving en uit voeding en water).
Disbalans tussen oestrogenen en progesteron
Vaak hebben jonge meisjes die net menstrueren een hoog oestrogeengehalte, zodat progesteron relatief laag is. Hierbij zie je het ontwikkelen van brede(re) heupen en stevige billen, bovenbenen en borsten.
Door verkeerde voeding, te weinig beweging en epigenetische veranderingen, gaat dit steeds vaker gepaard met een aandoening die PCOS heet (polycysteus ovarium syndroom). De symptomen hiervan zijn: onregelmatige of wegblijvende menstruaties, overmatige gezichts- en lichaamsbeharing en acné (door teveel testosteron) en aanmaak van veel (lege) eiblaasjes. Tevens kampen deze vrouwen heel vaak met instabiele bloedsuikerwaarden, insulineresistentie (de voorbode van diabetes) en overgewicht.
Des te meer reden om ervoor te zorgen dat je hormonen niet ontsporen!
- Vermijd bewerkte voeding! Ons lichaam is ingesteld op het verteren van natuurlijke voeding: groente, fruit, vlees, vis, noten, en zaden.
- Beweeg! Elke dag minstens een uur in de buitenlucht wandelen of fietsen. Daarnaast regelmatig krachtsport om je hormoonevenwicht te behouden of te herstellen.
- Zorg voor een goed dag- en nachtritme.
- Beperk alcohol tot een minimum.
- Het nemen van voedingssupplementen is voor veel vrouwen een goede optie die het verschil kan maken; laat je hierbij altijd adviseren door een orthomoleculair therapeut, want iedere situatie vraagt om specifieke middelen.
- Ben lief voor jezelf: schakel over naar een lagere versnelling en neem rust als je lichaam daarom vraagt. Onthoud dat stress een mega verstoorder is voor alle lichaamsfuncties!