Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

De zonde waard??

Met Sinterklaas, kerst maar ook andere gelegenheden waarbij we samenkomen met vrienden en familie worden, eten en drinken we meestal meer dan we normaal zouden doen. Blijkbaar moet je eten en drinken om het leuk te hebben, want als je dingen weigert wordt er gezegd dat je niet zo ongezellig moet doen…… Dat dat niet klopt weet ik uit ervaring; zelfs tijdens vastenweekenden waarin we niks eten en alleen water, thee of koffie drinken is het altijd heel gezellig en lachen we heel wat af.

Het zijn vastgeroeste gewoontes die maken dat we met de feestdagen meer eten en drinken dan goed voelt. Bijna iedereen die je spreekt ziet er tegenop, want niemand wil zich opgeblazen en uitgeblust voelen, maar toch doen we het, want het is zo gezellig….(?). Na de lichamelijke ongemakken volgt vervolgens vaak het schuldgevoel en het voornemen om na de feestdagen minder te gaan eten om te compenseren en ook het liefst wat kilo’s af te vallen.

En natuurlijk ben ik ook geen heilige; ik eindigde ook menig etentje met buikpijn omdat ik de verleidingen niet allemaal kon weerstaan. Maar ik weet inmiddels na jarenlange ervaring (met mijn eigen klachten, maar ook die van mijn cliënten) dat die korte momenten van genieten van iets lekkers heel lang verkeerd kunnen doorwerken in je darmen. Ken je het spreekwoord: “lekker is maar één vinger lang” nog?

Een voorbeeld: iemand heeft, zoals veel mensen, moeite met de vertering van eiwitten. Die persoon gaat uit eten en kiest een biefstuk met (gezondere) zoete aardappel friet en een salade. Best een gezonde keus op het eerste oog. Maar omdat we in de avond minder verteringsenergie hebben, de eiwitvertering al niet lekker ging en er ook nog koolhydraten en rauwe groenten bij gecombineerd worden, blijft een groot deel van deze maaltijd onverteerd in de maag liggen. Het directe gevolg is rotting en gisting van de voedselbrij, aanmaak van veel gassen en dus een pijnlijk opgezette buik/maag en een onrustige nacht.

De gevolgen op de langere termijn zijn meer eiwit etende bacteriën in je darmen die een “rommelbuik” geven: ontstekingen (vaak in gewrichten), opgeblazen buik, diarree of obstipatie etc. etc. Zo heeft dat half uurtje lekker eten wel heel veel consequenties en de vraag is: is het dat waard?

Kies bewust(er) en bepaal van tevoren of het de zonde waard is, zeker als je makkelijk last hebt van bepaalde dingen. Wist je dat er in januari en februari veel meer mensen opgenomen worden met galaanvallen door verkeerde voedingskeuzes dan in de rest van het jaar? Best heftig hè.

Als je niet goed weet op welke voeding je niet zo lekker reageert, kun je een voedingsdagboek bijhouden zodat je er een beter zicht op krijgt. Een ontlastingsonderzoek door gespecialiseerde laboratoria brengt ook uitsluitsel. Of krijg meer kennis over voeding en vertering. Je bent welkom in mijn praktijk als je je beter wilt voelen door andere keuzes qua voeding.

Ik wens je fijne feestdagen én een rustige buik voor het nieuwe jaar!

Share