Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Detoxen en vasten

Waarom staan detoxen en vasten tegenwoordig zo in de belangstelling?

Steeds meer mensen proberen tijdens een vastenperiode hun lichaam zo veel mogelijk te ontdoen van overbodige ballast en giftige stoffen die zich hebben opgestapeld in de loop van de tijd. Dit is geen overbodige luxe voor ons lichaam, want hiermee ondersteunen we de lever en nieren, die continu met dit proces in de weer zijn en hiermee ervoor zorgen  dat ons lichaam goed blijft functioneren. Wanneer je je lever en nieren regelmatig op deze manier ondersteunt, zorg je ervoor dat ze langer hun functie goed uit kunnen voeren.

Wat is een reden om te gaan detoxen?
Gedurende het jaar verzamel je allerlei gifstoffen door wat je eet, wat je inademt en bijvoorbeeld de verzorgingsproducten die je gebruikt. Wanneer je lichaam deze metalen, gifstoffen en pesticiden niet kan verwijderen, worden ze opgeslagen in je weefsel, cellen en darmen. Deze opgeslagen stoffen hebben invloed op het goed functioneren van je spijsvertering en zijn een broedplaats voor bacteriën, schimmels en parasieten. Al deze indringers kunnen je dikker maken en vermoeid laten voelen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je aan het detoxen bent?
Omdat je tijdens een detox zo gezond mogelijk eet, krijgt je lichaam weinig nieuwe gifstoffen binnen. Hierdoor kan je lijf beginnen aan het verwijderen van de opgeslagen voorraad afvalstoffen. Dit kost behoorlijk wat moeite en een detox kan daarom best zwaar zijn.”groene smoothie

Waar moet je op letten tijdens het detoxen?
Tijdens het detoxen is het belangrijk dat je je darmen stimuleert om peristaltische bewegingen te maken. Dat is de knijpende beweging die ervoor zorgt dat voeding vooruitkomt in de darm. Je helpt je darmen een handje door het eten van vezelrijke voeding, zoals groenten en fruit. Hierdoor kunnen je darmen sneller en beter de giftige stoffen afvoeren.
Daarnaast helpt elke dag bewegen en sporten om je darmen op gang te brengen en houden.

Detoxen; hoe doe je dat het best?
Er zijn allerlei manieren om te detoxen ; van speciale theeën tot het aloude sapvasten. Doe een echte detox of sapvastenkuur nooit alleen, want je weet nooit van tevoren hoe jouw lichaam gaat reageren. Het kan zijn dat je hoofdpijn krijgt, of af en toe last krijgt van flauwtes; een en ander is afhankelijk van je conditie en lichamelijke gesteldheid. Vasten is ook vooral mentaal zwaar waardoor je je af en toe niet prettig voelt, maar het voordeel is dat je er meestal sterker uitkomt. Je hebt het dan tenslotte helemaal zelf volbracht en bent er daarmee zelf verantwoordelijk voor dat je je zoveel beter voelt!

De grote voordelen van vasten voor je lichaam:
Je immuunsysteem wordt door vasten heel erg gestimuleerd, dus je maakt je lichaam beter bestand tegen allerlei ziektes en kwaaltjes. Daarnaast ontlast je je lever, nieren en spijsverteringskanaal waardoor deze zich kunnen herstellen. Een ander heel groot voordeel is dat vasten de enige manier is om het ongezonde buikvet te verbranden, wat het beste is wat je voor je lichaam kunt doen.

Een vrij nieuwe manier om te detoxen is de Sportvastenkuur. Deze duurt 10 dagen en je wordt hierin intensief begeleid door een coach. Gedurende deze 10 dagen bouw je je voeding volgens een strak schema af tot je op 3 sapjes per dag zit en de laatste 4 dagen bouw je je voeding weer op.

Het unieke van deze kuur is dat je je stofwisseling enorm verhoogt (waar je bij een normale detox het tegengestelde effect bereikt) en je conditie verbetert omdat je er elke dag een half uur bij sport.  Daarnaast herprogrammeer je je lichaam om meer en makkelijker vetten te verbranden.  Hierdoor blijf je ook na de kuur fit en energiek en bouw je je buikvet verder af. Dit programma wordt ook door steeds meer topsporters gedaan om optimaal fit en afgetraind te kunnen beginnen aan een nieuw seizoen. Met dit trainingsprogramma maak je een heel goed begin met het verbranden van je buikvet!

Practische tips als je wilt gaan detox/vasten:

  • Beweeg twee keer per dag twintig tot dertig minuten matig intensief. Doe bijvoorbeeld aan yoga, fietsen of wandelen. Beweeg daarnaast twee tot drie keer per week intensief, zoals fitness, hardlopen of bootcamp. Dit doe je om de vetten en gifstoffen die vrijkomen, te verbranden om te voorkomen dat ze blijven circuleren in je lichaam.
  • Eet maximaal drie keer per dag. Hierdoor geef je je lichaam de tijd zich te richten op het verwijderen van afvalstoffen in plaats van alleen met spijsvertering bezig te zijn.
  • Vermijd bewerkt voedsel, plantaardige oliën, suikers en alcohol. Richt je op natuurlijk, biologisch eten.
  • Slaap zoveel je kan, zodat je lichaam de tijd heeft om giftige stoffen op te ruimen.
  • Vermijd stress, want stresshormonen remmen het detoxproces.
  • Neem een sauna om de afvoer van de gifstoffen te stimuleren.

Wil je advies over ontgiften en/of (sport-)vasten, bel voor een afspraak:

Petra Coppens 06 – 10456 173

Share