Diabetes type II omkeerbaar
- 07
- okt
D
Tot voor kort werd algemeen aangenomen dat diabetes type II, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, een chronische ziekte is waar je nooit meer vanaf kunt komen. De natuurgeneeskundige aanpak: niet de symptomen bestrijden maar de oorzaak aanpakken, is juist bij diabetes heel doeltreffend gebleken.
Door aanpassingen in leefstijl en voeding kunnen mensen zelf hun bloedsuikergehalte positief beïnvloeden, zodat het lichaam weer normaal kan functioneren zonder inzet van medicijnen.
Wat daar voor nodig is, is de motivatie om zelf verantwoording te nemen voor je gezondheid, met tijd en aandacht voor meer beweging en een andere kijk op voeding. Hierover straks meer.

Hoe ontstaat diabetes eigenlijk?
Diabetes is een metabole ziekte; dat wil zeggen dat de energiefabriekjes in de cel (de mitochondria) niet meer goed werken en de celstofwisseling (het metabolisme) niet meer optimaal werkt. Het begint ermee dat de cellen overvol raken doordat er te veel binnenkomt via de voeding en te weinig uitgaat doordat we te weinig bewegen en dus te weinig verbranden. Hierdoor ontstaat er zuurstoftekort in de cel en kan deze alleen nog suikers verbranden. De verbranding van vet is veel efficiënter en gezonder, maar daar is zuurstof voor nodig, wat er in dit geval dus niet voldoende is.
Dit is een ongezonde situatie waarbij er steeds veel insuline moet worden gemaakt door de alvleesklier. Insuline is een hormoon dat niet alleen zorgt voor het transport van suikers uit de bloedbaan naar de cellen, maar ook voor het vasthouden van vetten. Hierdoor ontstaat teveel buikvet en meestal ook overgewicht. Deze situatie bevordert insulineresistentie en stille (laaggradige) ontstekingen. Insulineresistentie is het voorstadium van diabetes, waarbij er nog wel veel insuline gemaakt wordt, maar deze zijn werk niet meer kan doen omdat de cellen er niet meer op reageren; ze zijn resistent.
Als dit aanhoudt is de alvleesklier op den duur niet meer in staat om insuline te maken en zijn er noodmaatregelen nodig om het bloedsuikerpeil naar beneden te krijgen. Dit is het moment waarop medicijnen worden ingezet om de bloedsuikerspiegel naar een lager niveau te brengen. Deze noodgreep lost niks op maar is wel (tijdelijk) nodig, omdat te hoge bloedsuikerspiegels simpelweg dodelijk kunnen zijn.
Intermitterend vasten effectiever dan medicijnen
Intermitterend vasten betekent dat je vastenperiodes afwisselt met periodes dat je wel eet. Deze vorm van vasten kan op verschillende manieren worden toegepast: bijvoorbeeld 1 of 2 dagen per week vasten of elke dag 12 tot 20 uur vasten waarbij je de resterende uren van de dag wel gewoon eet. Je kunt ook kiezen voor speciale begeleide vastenkuren waarbij 3 dagen wordt gevast met een af- en opbouwschema. Deze begeleiding is bij een medische indicatie als diabetes extra belangrijk! Vasten kan dus variëren van een aantal uren tot een hele dag en van helemaal niks eten tot maximaal 500 kilocalorieën.
Omdat teveel lichaamsvet het grootste risico vormt om diabetes type II te ontwikkelen en intermitterend vasten bewezen effectiever is om vet te verliezen dan een dieet laag in calorieën, is dit een goed alternatief in de strijd tegen diabetes type II.
Wil je meer weten over dit onderwerp en hoe je dit aan moet pakken (uiteraard altijd in overleg met je behandelend arts), maak een afspraak: 06 – 10456173.