Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Electrische snufjes versus gezonde spieren en gezondheid

Toen ik laatst naar Tilburg fietste, stevig doortrappend tegen de wind, viel me op dat ik moeiteloos door bijna iedereen werd ingehaald. Je raadt het al; allemaal op elektrische fietsen! Maar het ergste was dat minstens de helft daarvan tieners waren. Tieners die zich daar niet eens voor schamen…..
Niet zo lang geleden waren elektrische fietsen voor oude mensen; mijn schoonvader is pas overgestapt op een elektrische fiets toen hij 92 was….!!

Het is natuurlijk fijn als je ondanks harde wind minder bezweet aankomt op school of je werk doordat je zelf niet hard hoeft te trappen. Maar al dat gemak heeft een groot nadeel: hoe minder we zelf onze spieren laten werken, hoe eerder we op termijn ziek worden. De basis van gezondheid zijn namelijk gezonde spieren die volop energie kunnen maken. Daarnaast moeten ze ons skelet kunnen blijven dragen en zorgen voor stabiliteit en kracht om alles te kunnen doen waar we voor gemaakt zijn.
Vooral als je jong bent is het belangrijk om volop te bewegen en te sporten, want dan leg je de basis voor gezonde spieren en een sterk skelet.

Naast de opkomst van (elektrische) vervoersmiddelen, hoeven we tegenwoordig helemaal de deur niet meer uit want we kunnen alles thuis laten bezorgen. Alles is te bestellen via internet, we hoeven zelfs niet meer naar de supermarkt voor boodschappen en als we een vette hap willen, laten we die ook bezorgen. Zelfs als we iets vergeten zijn hoeven we niet meer snel even op de fiets naar de supermarkt, want de ketens die binnen 10 minuten bezorgen komen als paddenstoelen uit de grond helaas. Een gevaarlijke tendens, want we krijgen steeds minder buitenlucht (slecht voor de hormonale balans), steeds meer zitvlees én een slechtere conditie!

Wij zijn genetisch geprogrammeerd om veel te bewegen en ons lijf is daarop gebouwd. We doen echter  steeds jonger, steeds minder, waardoor we spiermassa inruilen voor vetweefsel, iets wat normaal gesproken pas gebeurt op latere leeftijd. Dat komt doordat ons lichaam heel ingenieus is; het doet alleen wat nodig is. Kijk naar een gipsbeen dat 6 weken niet gebruikt wordt; een groot deel van de spiermassa is dan al weg en wat overblijft is verslapt bindweefsel en vet.

Hoog tijd om uit onze comfortzone te komen!

Het is nooit te laat om gezond(er) te gaan leven en bewegen, maar daar moet je wel moeite voor doen. Laat de auto vaker staan en ga lopen of fietsen, neem de trap, laat de bladblazer staan en ga harken etc.
Een nieuwe ontwikkeling die het makkelijker maakt jouw juiste leefstijl te ontdekken, zijn DNA-testen. Je genen bevatten nuttige informatie die je kunt gebruiken om doelgerichter je leefstijl, gezondheid en gewicht te verbeteren. Zowel op het gebied van sport (ben je gevoelig voor blessures en welke sport past het best bij jou?) als voeding (kom je makkelijk aan van koolhydraten of eerder van vetten?). Met je persoonlijke blauwdruk haal je makkelijker je doelen en kun je betere keuzes maken.

Kom uit je comfortzone en begin vandaag! Ik kan je een voorbeeld mailen van het uitgebreid rapport dat je bij de DNA-test krijgt of je kunt de test meteen hier bestellen. Het zal je helpen je leefstijl aan te passen op de manier die bij jouw lijf hoort.

Share