Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Eten volgens je constitutie voor de beste versie van jezelf

Eten volgens je constitutie

De gemiddelde mens bestaat niet; mensen reageren verschillend op voeding, kruiden, supplementen en medicijnen. Dat heeft te maken met je constitutie; met andere woorden: je fysieke gestel en aanleg, die je vanuit je genen doorgekregen hebt van je ouders.

Daarin ligt bijvoorbeeld de capaciteit van je lever om goed te kunnen ontgiften vast. Tegenwoordig kun je er met een simpele DNA-test achter komen hoe goed jouw lever kan ontgiften. Met zo’n uitslag kun je vervolgens voorspellen op welke voeding, kruiden en medicijnen je waarschijnlijk slecht gaat reageren. Dat DNA kun je niet veranderen, maar je hebt met die kennis wel tools om te zorgen dat je dingen kunt voorkomen en minder last krijgt van bijwerkingen mocht je al iets hebben waarvoor je medicijnen moet nemen. Van zo’n lever ontgiftingspaspoort heb je je hele leven plezier; als je hier meer over wilt weten kun je contact opnemen: 06 – 10456 173 / petra@ptherapie.nl

Als je qua voeding en leefstijl rekening houdt met de constitutie waarmee je geboren bent, zul je fitter en gezonder zijn. Een vuur type kan bijvoorbeeld bijna alles verteren en heeft een andere bouw dan een gevoeliger type, die moet opletten om geen buikpijn te krijgen en die beter zal zijn in andere sporten. Als je weet wat jouw persoonlijke aanleg is, kun je daar rekening mee houden.

Door het invullen van deze test: Constitutietest – Energieherstelplan.nl kun je erachter komen welk type het meest op jou van toepassing is.

Verder is het belangrijk te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Wij eten omdat het etenstijd is, niet persé omdat we honger hebben en we stoppen vaak pas als we (te) vol zitten of als de pan leeg is. Na 20 minuten krijgen we pas een prikkel die aangeeft dat we voldaan zijn, maar de meeste mensen eten zo snel dat ze al klaar zijn of al te vol zitten. Dit komt de vertering allemaal niet ten goede, wat resulteert in een minder goed functionerende darm en daarmee op termijn een grotere gevoeligheid voor ziektes. Je vertering verbeteren doe je al door de tijd te nemen om goed te kauwen, ervan te genieten en warm te ontbijten.

Ook je dieet aanpassen aan de seizoenen is gezond, zoals weinig rauwkost in de winter en eten wat er hier groeit. Het woord dieet heeft voor veel mensen een negatieve lading, omdat ze het zien als iets tijdelijks waarbij ze zich dingen moeten ontzeggen. Maar als je het goed bekijkt is het raar dat het de norm is om ongezond te eten en alleen als we willen afvallen tijdelijk een gezond dieet volgen wat bij je past. Zelfs als je gezonde keuzes denkt te maken, kan het zijn dat je niet eet wat je lichaam nodig heeft en is het moeilijk om op gewicht te blijven of komen.

Elk voorjaar met een vastenkuur grote schoonmaak in je lichaam houden is effectief en gezond, want het maakt je vertering én je immuunsysteem alerter en beter. Zeker nu steeds meer mensen problemen hebben met hun weerstand. Sportvasten is een korte 10-daagse kuur waarin je dit effect optimaal bereikt én wat overtollige winterkilo’s kwijtraakt als extra kadootje. Als je wilt, kun je deze week nog beginnen! Als je me belt, plannen we een intakegesprek en kun je aan de slag. Je zult er geen spijt van krijgen!

Share