Gevaren van medicijngebruik
- 02
- dec
Tegenwoordig slikken veel mensen langdurig medicijnen, vaak zelfs een mix van meerdere soorten. Dit heeft deels te maken met de vergrijzing; we worden ouder en vaak gaat dat niet zonder gebreken. Maar het gaat zelfs zover dat het een uitzondering is als je niks slikt als 65+er. Mijn moeder van 77 bijvoorbeeld: als zij voor controle van haar ogen in het ziekenhuis is, vragen ze haar 3 keer of ze echt helemaal geen medicijnen slikt…?
Gevaren van medicijnen
Laat ik voorop stellen dat ik niet tegen medicijnen ben; in acute situaties werken ze levensreddend. Het probleem is dat als iemand eenmaal een medicijn slikt het niet bij die ene blijft; er zijn vaste protocollen die voorschrijven dat naast dat ene medicijn dat hard nodig is om in een noodsituatie te overleven, ook andere medicijnen preventief worden ingezet, wat niet altijd nodig is. Verder blijven mensen het vervolgens levenslang slikken omdat er simpelweg zelden iemand het idee krijgt dat er misschien wel afgebouwd en gestopt kan worden als de klachten het toelaten……
Medicijnen hebben bijna altijd nadelige bijwerkingen en in veel gevallen zorgen ze ook voor tekorten aan vitamines en mineralen. Die zijn namelijk extra nodig om de medicijnen af te breken en af te voeren.
Vaak worden er nog extra medicijnen aan de cocktail toegevoegd om bijwerkingen van een ander medicijn te onderdrukken. Dat die ook weer bijwerkingen geven wordt niet eens vermeld, waardoor het lichaam het nog moeilijker krijgt om enigszins normaal te blijven functioneren.
Dit is bijvoorbeeld het geval bij pijnstillers als Diclofenac en Ibuprofen die de maagwand aantasten. Als deze door een arts worden voorgeschreven krijg je meestal ook een recept erbij om de maag te beschermen. Dit klinkt heel logisch en onschuldig, maar die maagbeschermer maakt meer kapot dan hij beschermt. Daarnaast zijn de vrij verkrijgbare pijnstillers helemaal niet zo onschuldig. Diclofenac geeft bijvoorbeeld een sterk verhoogde kans op een hartaanval (tot 55% meer kans; dit levert ongeveer 4 vermijdbare sterfgevallen per week op!) en paracetamol geeft bij chronisch gebruik leverschade.
Ziekte en medicijnen voorkomen door natuurlijk voedingssupplementen zonder bijwerkingen.
Door gerichte suppletie, afgestemd op de individuele behoefte kan veel ellende voorkomen worden. Supplementen kunnen bijwerkingen van medicijnen opheffen en in veel gevallen ook op een natuurlijke manier vervangen.
Een paar feiten en weetjes:
- in Nederland leiden 5,3 miljoen mensen aan een chronische ziekte;
- van alle bezoekers van apotheken slikt 1 op de 10 mensen meer dan 5 medicijnen;
- per jaar sterven er duizenden mensen direct of indirect aan medicijnen;
- Bij een lage vitamine D status in het bloed hebben mensen meer last van bijwerkingen bij bepaalde medicijnen;
- Een lage vitamine B6 status in het bloed geeft bij Diclofenac-gebruik een nóg groter gevaar op hartklachten;
- St. Janskruid geeft veel interacties met medicijnen én supplementen; het remt bijvoorbeeld de opname van de pil, wat voor onaangename verrassingen kan zorgen…
Ben altijd kritisch op wat je slikt en bedenk dat er bijna altijd natuurlijke alternatieven zijn. Bouw echter nooit op eigen houtje medicijnen af; dit kan problemen geven!