Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Gewichtsverlies Sportvasten met natraject is 100% vet!

Sportvasten heeft duurzame lange termijneffecten waarschijnlijk op basis van epigenetische veranderingen

De Sportvastenmethode wordt nog steeds wetenschappelijk onderzocht; op dit moment loopt er o.a. een wetensch‎appelijke studie aan de sportuniversiteit van Keulen. In dit onderzoek wordt er gekeken naar de effecten van sportvasten op veranderingen in de mate waarin het DNA wordt afgelezen en hoe sterk genen actief zijn. Als dit verandert dan betekent dit dat een trainingsmethode, in dit geval sportvasten, een langdurig effect heeft. De eerste aanwijzingen uit dit pilotonderzoek suggereren dat we met sportvasten een duurzame verandering in de stofwisseling bewerkstelligen ofwel dat het anti-jojo effect en het blijvende vetverlies dat we met sportvasten zien waarschijnlijk ook komt door epi-genetische herprogrammering. Een fantastische bevestiging van wat wij elke dag zien!sportvastenplaatje

Gewichtsverlies sportvasten met enkele weken natraject is 100% vet! 

Zoals velen van jullie al weten zijn wij alweer enige tijd in het bezit van een DEXA-scanner. Met dit röntgenapparaat kan uiterst nauwkeurig en precies de lichaamsamenstelling gemeten worden. Inmiddels zijn er nu een 5-tal mensen met de DEXA gemeten voor en na het sportvasten en tijdens een natraject met zowel duur- als krachttraining en de juiste voeding en supplementen. De DEXA dient om exact te bepalen wat er gebeurt tijdens en ten gevolge van sportvasten. En wat we allemaal eigenlijk al wisten wordt bevestigd: het gewichtsverlies tijdens sportvasten is grotendeels vet en het verloren spiervolume komt snel weer terug! Wat wij nog niet wisten is dat met een goed natraject er ook spiermassa gewonnen wordt.

We hebben bijvoorbeeld een recreatief sportende vrouw en een topsportster gedurende bovenstaande periode regelmatig gemeten. Bij beiden is de Lean Body Mass in plaats van afgenomen uiteindelijk zelfs toegenomen. Daarmee is het nu niet meer zozeer de vraag hoeveel vetmassa en spiermassa mensen door sportvasten en het natraject verliezen maar hoeveel vetmassa zij verliezen en spiermassa ze winnen! Deze informatie bevestigt wederom dat de weken na de sportvastenkuur belangrijk zijn om door te gaan  met training, voeding en suppletie omdat er bij het volgen van de ‘keep the switch’-richtlijnen ook nog heel veel winst te behalen valt. We zullen als sportvastencoaches dus nog meer en intensiever aandacht gaan besteden aan de eerste weken na de kuur.

De gezondheidseffecten van het Sportvasten worden ook steeds beter in kaart gebracht; gemiddeld is er na de kuur + een week natraject sprake van een vermindering van 5% van het lichaamgewicht, 10% minder LDL (het slechte cholesterol), 33% lagere triglyceriden in het bloed, een betere vetverbranding (wat een schonere verbranding is voor het lichaam), een betere aerobe conditie (lagere hartslag), een betere stemming en een toename van de spiermassa (wat uitzonderlijk is in combinatie met afvallen).

Blijkbaar is de combinatie van vasten, sporten en supplementen de beste keuze!

Voor meer informatie: 06 – 10456 173

Share