Gezond eten: hoe doe je het goed?
- 18
- jun
Gezond eten: hoe doe je het goed?
Voor u ziet u de eerste van een nieuwe serie maandelijkse columns over voeding en de effecten van bepaalde voedingsstoffen. Mijn naam is Petra Coppens en ik heb een praktijk voor natuurgeneeskunde en orthomoleculaire therapie. Ik ga proberen u wegwijs te maken in de wirwar van informatie over voeding die we dagelijks over ons heen krijgen via de media en via iedereen om ons heen. Het nadeel van zoveel informatie is, dat we veel tegenstrijdigheden te horen krijgen, zodat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien en niet meer weten wie of wat ze moeten geloven. Ik ga proberen via deze columns hierin meer helderheid te brengen.
Hét geheim van gezond oud(er) worden
De oermens kende tijden van voedselschaarste en -overvloed en bewoog daarbij de hele dag. Wij zijn genetisch nog maar weinig veranderd, maar ons levenspatroon is precies het tegenovergestelde: we eten continu te veel, met name bewerkte voeding en bewegen te weinig. Omdat we nog dezelfde genen hebben als onze prehistorische voorouders, krijgen we door deze levensstijl – die dus niet bij onze genen past – steeds vaker en steeds jonger allerlei chronische aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. En als we iets aan ons overgewicht willen doen en minder gaan eten, gaat het lijf als reactie snel op slot en laat niks los. Ook dit is genetisch geprogrammeerd; in periodes dat de oermens onvrijwillig vastte, ging zijn lichaam ook in de spaarstand om te kunnen overleven.
Voeden in plaats van vullen!
We moeten dus niet minder eten als we blijvend gewicht willen verliezen, maar anders eten. Het belangrijkste hierbij is: groenten tot ze je oren uitkomen! Minstens 500 gram groenten en 2 à 3 stuks fruit. Hierdoor krijg je minder calorieën binnen en meer voedingsstoffen in de vorm van vitamines en mineralen. Dit zorgt ervoor dat je stofwisseling verbetert en je dus vanzelf fitter, slanker en gezonder wordt c.q. blijft. Daarnaast is beweging essentieel voor goed functionerende spieren en gewrichten.
Gezond (sap-) vasten
Vasten zoals de oermens deed is heel gezond, maar heeft dus het risico dat je in de spaarstand gaat en uiteindelijk alleen maar zwaarder wordt. Bovendien gaan er vrijgemaakte vetten in het bloed circuleren, wat niet goed is voor de bloedvaten. Als je vasten combineert met sporten krijg je het tegenovergestelde effect: er worden genen geactiveerd die ervoor zorgen dat je weerstand verbetert en je veel beter wordt in het verbranden van (overtollig) vet zodat de vrijgemaakte vetten meteen worden verbrand en weggewerkt uit het bloed, waardoor het cholesterol daalt. Dit moet je wel onder begeleiding doen, want een goede voorbereiding en begeleiding is heel belangrijk.
Meer weten of individueel advies? Petra Coppens: 06 – 10456173.
P Therapie is aangesloten bij verschillende beroepsverenigingen, zodat behandelingen vaak (deels) worden vergoed door de zorgverzekering.