Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Gezond Sapvasten

Gezond Sapvasten

Een paar keer per jaar een vastenkuur doen is in veel landen heel gewoon. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek bevestigt de gezondheidsvoordelen van vasten.
Vasten geeft het lichaam (en vooral de lever) rust, waardoor het zich kan herstellen en kan ontdoen van opgehoopte afvalstoffen. Het versterkt je darmstelsel, je immuunsysteem en je mentale weerbaarheid. Vandaar dat sapvasten in de natuurgeneeskunde wordt gebruikt om het lichaam te reinigen.

Gezond sapvasten is zeer zeker geen crashdieet; sapvasten onder begeleiding van een natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut, zoals bij P Therapie, heeft als doel het lichaam te ontgiften, te ontzuren en als het ware te resetten zodat de gezonde balans weer hersteld wordt.

Waarom sapvasten?

  • Verwijderen van afvalstoffen die door verkeerde leef- en eetgewoonten in de loop van de tijd zijn opgeslagen in het bind- en vetweefsel. Als deze teveel ophopen kunnen hierdoor allerlei kwaaltjes ontstaan: van je minder fit voelen en een ongezond ogende huid tot het ontstaan van chronische kwalen.
  • Herstel van de darmflora:  ook de darmflora wordt door verkeerde voedings-en leefgewoonten ernstig verstoord. Door verkeerde (gemaks-)voeding gaan de slechte darmbacteriën  overheersen. Hierdoor komen nog meer afvalstoffen in het lichaam en ook de voedingstoffen uit de voeding worden minder goed opgenomen. Vaak ontstaan in deze situatie ook allergieën.
  • Stofwisseling bevorderen en weerstand versterken: voor onze algehele gezondheid is het van groot belang om regelmatig de opgehoopte afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Door te vasten geeft u de spijsverteringsorganen rust, zodat het lichaam grondig gereinigd en de weerstand versterkt kan worden.
  • Stimuleren van autofagie; dit is het proces wat in al onze cellen plaatsvindt en dat ervoor zorgt dat de cel zich kan ontdoen van beschadigde celdelen en ziekmakende stoffen die in de cel zijn binnengedrongen. Uit onderzoek blijkt dat autofagie een positief effect heeft op celveroudering (de cel en daarmee wij als geheel van alle cellen, gaan langer mee) en een belangrijke rol speelt bij de preventie van ziekten als kanker, Alzheimer, dementie, diabetes, leverziekten, auto-immuunaandoeningen en infecties.
  • Gewichtsverlies: hoewel zeker niet het belangrijkste doel, spreekt vasten –  mits er voldoende bewogen wordt – overtollige vetreserves aan; het proces van vet verbranden komt op gang. Juist bij mensen die in de “spaarstand” staan en die moeilijk afvallen kan dit een omslag betekenen. Dit zal na de kuur pas echt goed doorzetten, mits je de juiste voeding en voedingscombinaties neemt. Uiteraard krijg je hier richtlijnen voor mee.
  • Ontzuren; een ander risico van verkeerde leef- en eetgewoonten is dat ons lichaam kan verzuren. De groente- en fruitsappen in de vastenkuur zijn overwegend basisch en verlagen daardoor het zuurgehalte wat voor een beter zuur/base-evenwicht zorgt. Urinezuur is een afvalproduct van onze stofwisseling dat door de nieren via de urine wordt uitgescheiden. Te veel urinezuur  kan leiden tot lichamelijke klachten, vaak bij de gewrichten. Door het gebruik van veel groente- en fruitsappen wordt het zuur base evenwicht in korte tijd beter in balans gebracht.
  • Herstel mentale balans;  Gezond sapvasten is een succesvolle methode om tot bezinning te komen en mentaal sterker te worden.sapvasten

Verschil in het aantal dagen en tussen mild sapvasten en “normaal” sapvasten
Het vasten is een 9 of 12 daagse kuur die op een uitgebalanceerde wijze het lichaam reinigt en vitaliseert, waardoor je gezondheid een boost krijgt. De kuur bestaat uit een afbouwprogramma van 3 dagen, een vastenperiode (sap- of mildvasten) van 3 of 6 dagen en een opbouwperiode van 3 dagen.

Bij “normaal” Sapvasten blijft de voeding beperkt tot 3x daags een fruit- of groentesapje.
Voor mensen die door medicijngebruik en/of lichamelijke klachten niet kunnen sapvasten is het mildvasten een optie. Dit geeft ook een heel goed resultaat en is minder zwaar. Hierbij  beperk je de voeding tot groente, fruit en af en toe een eitje.

Omdat je lichaam tijdens de hele kuur hard moet werken is het belangrijk dit zoveel mogelijk te ondersteunen en zo het ontgiftingsproces optimaal te stimuleren. Hiervoor is het thuis sapvasten pakket uitgerust met speciaal hierop gerichte supplementen. Deze zorgen voor optimale ontgifting, minimale aantasting van je spieren en zo weinig mogelijk een onnodig slap gevoel. Tevens bevat het pakket een uitgebreide handleiding; zowel voor het mild, als het gewone sapvasten.
De sapjes maak je zelf, zodat je ze helemaal naar je eigen smaak kunt maken.  Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om de gepureerde groenten te verwarmen en te kruiden, waarna je  ze als een soep kunt eten.

Prijzen van de pakketten:                                 

Pakket voor 9-daagse kuur:               €   79,95 *
Pakket voor 12-daagse kuur:             € 106,60 *

Begeleiding *:
De Gezond Sapvasten-methode is zo samengesteld dat je het geheel zelfstandig thuis kunt doen. Voorwaarde is wel dat er eerst contact is over je gezondheid. Sapvasten is niet verstandig bij gebruik van medicatie of bij bepaalde ziekten, in die gevallen kan mildvasten wel een optie zijn. Je krijgt hier een eerlijk en helder advies over van mij.
Als je er voor kiest om zelfstandig te vasten, dan ondersteun ik  je vanzelfsprekend ook; hetzij  via mail of telefoon (Whatsapp/sms). In de praktijk blijkt namelijk dat er bij de meeste mensen wel vragen ontstaan gedurende de kuur, of dat men zich even niet helemaal lekker voelt.

  • Het standaard programma omvat een intakeconsult om te checken of het verantwoord is voor je lichaam dat je gaat sapvasten en een
  • evaluatieconsult om te bespreken hoe je het resultaat het beste vast kunt houden.
  • Verder ondersteun ik je tijdens de gehele kuur als je vragen hebt (via mail of telefoon)

Daarnaast is het mogelijk het standaard programma uit te breiden met één of meer ontspannende massages, die het ontgiften stimuleren en zorgen voor extra ontspanning (als kadootje voor het harde werk J).
De natuurgeneeskundige consulten worden door de meeste ziektekostenverzekeraars gedeeltelijk of helemaal vergoed, mits je aanvullend verzekerd bent.

Als je je echt helemaal wilt concentreren op het Gezond Sapvasten is het ook mogelijk de drie vastendagen door te brengen in Limburg, waar je met een groep mensen intensief begeleid wordt.

Gezond Sapvasten is een unieke ervaring die zowel lichamelijk als geestelijk veel kan opleveren; professionele begeleiding door een ervaren therapeut is daarbij aan te bevelen voor een optimaal resultaat met zo weinig mogelijk neveneffecten.
Wil je meer informatie over deze methode en de begeleiding die ik daarbij bied bel of mail:
Petra Coppens: 06 – 10456 173 / petra.coppens2@gmail.com

 

 

Share