Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Glutaminekuur: Boost voor prestaties en gezondheid

L-Glutamine is het meest voorkomende aminozuur in het lichaam en vormt een belangrijke bouw- en brandstof voor allerlei vitale processen. De stof is essentieel voor een gezonde darmwand en het immuunsysteem. Daarnaast is glutamine een alternatief voor glucose bij langdurige inspanningen, een koolhydraatarm dieet of tijdens ziekte.rennen

Door de dubbele functie van glutamine (bouwsteen en energieleverancier) ontstaat er al snel een tekort. Dit tekort ontstaat vooral in situaties waar de eiwitaanmaak vereist dat het aminozuur zowel als bouwsteen als energieleverancier dient. Er kan zelfs een chronisch tekort zijn waardoor er problemen ontstaan in de darmfunctie (allergieën en voedselintoleranties), de afweer tegen ziekten minder wordt en men slecht herstelt na het sporten. Het is bijvoorbeeld wetenschappelijk aangetoond dat bij wielrenners tijdens de Tour de France op alle fietsdagen de glutamine in het bloed steeds verder daalde. Alleen op de rustdagen was er iets herstel, maar niet voldoende om de tekorten aan te vullen.

Er zijn een aantal situaties waarvan bekend is dat glutamine zeer snel wordt verbruikt:

  1. Langdurige sporten. Door het glutaminetekort wat hier ontstaat wordt men gevoeliger voor verkoudheid, griep, blessures en darmklachten. Dit wordt veel gezien bij marathonlopers en fietsers en vormt een extra gevaar wanneer er weinig calorieën en koolhydraten gegeten worden. Het komt dan ook veel voor bij mensen die een langdurig dieet volgen en daarbij flink sporten.
  2. Chronische ziekten, vooral van de darm. Mensen met chronische darmkwalen verbruiken enorm veel glutamine. De darm slijt harder door de ziekte en vereist dus meer glutamine als bouwstof. Daarnaast verbruiken de darmcellen meer glutamine dan bij gezonde mensen.
  3. Ziekte en koorts. Wanneer je ziek bent en koorts hebt, raak je vaak verzwakt en verlies je spiermassa. Dit komt doordat je immuunsysteem glutamine uit je spieren haalt.

Uit bovenstaande informatie blijkt dat er heel wat mensen zijn die baat kunnen hebben bij het ophogen van de glutaminevoorraad. Dit kan uitstekend door gedurende een maand een glutaminekuur te volgen. De dosering hangt af van de persoonlijke situatie:

  • Darmherstel: neem 3x 10 gram gedurende 10 dagen, daarna 2x 5 gram per dag.
  • Trainingsherstel: neem 2x 5 gram gedurende 30 dagen.
  • Ziekteherstel: neem 3x 5 gram gedurende 14 dagen.
Share