Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Haal het beste uit jezelf door kennis over je genetische profiel

Met een DNA-test die je eenvoudig thuis kunt doen, krijgt je nuttige informatie over jouw genetische programmering. Door deze test kom je van een aantal belangrijk genen te weten hoe ze werken; heb je de goeie variant of heb je een variant die niet zo optimaal is? Met deze kennis, die je in een mooi uitgewerkt boek thuis krijgt bezorgd, heb je nuttige en vooral bruikbare informatie die je kunt gebruiken voor het verbeteren van je leefstijl en daarmee je gezondheid.

Wat zijn genen eigenlijk?
Genen zijn de bouwinstructies van je lichaam en worden weergegeven in letters. Met de letters A, T, C en G is jouw hele “DNA-instructieboek” geschreven. Ieder gen heeft een eigen unieke lettercombinatie en die bepaalt wat er wordt gemaakt en in welke volgorde het wordt geordend. Hoewel 99% van het menselijk genoom (alle genen) vastligt, bestaan er ongeveer 10 miljoen (!) genetische variaties tussen individuen; dat maakt ons allemaal uniek.
Dit betekent ook dat voedingsbehoeften voor iedereen anders zijn en dat de een dik wordt van koolhydraatrijke voeding en de ander niet. Je DNA kun je niet veranderen, maar je kunt de gevolgen van bepaalde genetische afwijkingen (varianten) wel beïnvloeden door bijvoorbeeld je voeding aan te passen.

Dit heet: epigenetica en is de wetenschap die zich bezig houdt met omgevingsfactoren die van invloed zijn op de expressie van je genen. Dat wil zeggen dat je weliswaar je genen niet kunt veranderen (wat je hebt ligt vast), maar dat wel je leefstijl, alles wat je hebt meegemaakt, je ontwikkeling als mens en hoe daarmee bepaalde verbindingen in je hersenen zijn aangelegd, bepaalt welke genen wel of niet worden aangezet. Dus heb je een variatie op een gen waardoor je bijvoorbeeld minder goed op koolhydraten reageert en die te makkelijk opslaat als vet, kun je door je voeding en bewegingspatroon te veranderen ervoor zorgen dat dat gen niet wordt aangezet. Dit heet “Nature versus Nurture”.

Wat wordt er getest?
Je krijgt een compleet overzicht van de belangrijke systemen van je lijf, zoals:

  • breinaanleg; ben je gevoelig voor stress en pijn?
  • fysieke aanleg; spiertype en blessure-risico
  • herstelfactoren; ontstekingsgevoeligheid en methylering
  • leefstijlfactoren; behoefte aan ontspanning
  • voeding; lactose-tolerantie, kom je makkelijk aan van koolhydraten of juist van vet?
  • vitaminen en mineralen; kun je ze omzetten naar de bruikbare vormen
  • hoe staat het met je ontgiftingscapaciteit?

Je genen bevatten veel bruikbare informatie en geven inzicht in hoe jouw lichaam is geprogrammeerd, onder andere op het gebied van voeding, sport, biologische veroudering en stofwisseling. Met deze kennis van de belangrijke stofwisselingsprocessen ben je je beter bewust van hoe je lichaam werkt en wat je kunt doen om het verloop van ziekte en gezondheid te beïnvloeden. Hierdoor is een verandering van leefstijl meestal makkelijker vol te houden omdat je weet wat de wetenschappelijke basis erachter is. Er worden overigens bewust geen genen getest die zouden kunnen duiden op het ontstaan van ernstige ziektes; we kijken alleen naar de normale stofwisselingsprocessen.

In je resultatenboek krijg je een heldere uitleg over de bevindingen en wat de uitslagen betekenen in jouw situatie. Verder staan daar tips in hoe je je leefstijl en voeding kunt aanpassen om het beste uit jezelf te kunnen halen. Daarnaast kan ik je helpen om de uitslagen nog verder toe te lichten en hoe je die op de beste manier kunt combineren met hoe je lijf op dit moment functioneert.

Als je de test wilt bestellen kun je dat hier doen.

Share