Herstel van (chronische) restklachten na corona.
- 10
- dec
Veel mensen hebben lange tijd last van restklachten nadat ze ziek zijn geworden van het coronavirus. Zelfs als je niet echt ziek bent geweest, zoals bij jonge mensen vaak het geval is, kun je toch korte of langere tijd restklachten hebben na het doormaken van een corona-infectie.
De meest voorkomende restklachten zijn aanhoudende vermoeidheid, kortademigheid, drukkend gevoel op de borst, slaapproblemen, concentratieproblemen, spierzwakte en depressieve gevoelens.
Aanhoudende vermoeidheid: kan komen doordat de virale infectie nog actief is; dit komt met name voor bij mensen die al virale belastingen hadden zoals Herpes, HPV, Lyme en/of Pfeiffer, of al laaggradige ontstekingen hadden. Als het lichaam dit soort virussen niet helemaal kan opruimen blijven ze sluimerend aanwezig, waardoor het immuunsysteem continu actief is, wat veel energie kost. De meeste mensen zijn zich niet bewust dat hun lichaam vaak al jaren vecht tegen virale belastingen of laaggradige ontstekingen, maar zijn ondertussen daardoor wel vatbaarder voor nieuwe virussen en ontstekingen. Deze virale resten zijn met de standaard testen niet terug te vinden in het bloed en worden dus makkelijk over het hoofd gezien. Zo kan het gebeuren dat je ondanks een gezonde leefstijl en goede voeding toch ziek wordt van dit virus en dat je lichaam veel moeite heeft met het opruimen ervan, waardoor je moe blijft.
Een andere oorzaak van de aanhoudende vermoeidheid is dat de mitochondriën beschadigd worden door het virus en dat het lichaam daardoor niet voldoende energie kan maken. In elke cel produceren de mitochondriën energie om het lichaam te laten functioneren. Hoe meer je er hiervan hebt en hoe beter ze werken, hoe beter je beschermd bent tegen ziekte in het algemeen. Bij een inactieve leefstijl heb je minder én slechter werkende mitochondriën waardoor je makkelijker overgewicht en diabetes ontwikkelt bijvoorbeeld én zieker wordt van corona.
Naast het maken van energie hebben mitochondriën een antiviraal signaleringssysteem; ze detecteren virussen als die onze cellen binnendringen en geven een signaal aan het immuunsysteem om in actie te komen. Eén van de grote gevaren van corona is dat deze bij binnenkomst in de cel de mitochondriën kapot maakt. Hierdoor duurt het langer voordat er een immuunreactie op gang komt en kan het virus zich langer ongestoord kopiëren en op grotere schaal schade aanrichten.
De eerste stap is dus ontdekken of er nog virale activiteit is en die aanpakken; dit kan met homeopatische middelen, flavonoïden en polyphenolen (bio-actieve stoffen uit planten zoals resveratrol en groene thee extract). Ook vitamine D en C zijn belangrijk, evenals zink dat ervoor zorgt dat het virus zich niet kan kopiëren. Polyphenolen zijn ook belangrijk voor herstel en nieuwe aanmaak van mitochondriën; PQQ is hier bijvoorbeeld goed in. Deze stof is te vinden in groene paprika, groene thee, kiwi, papaja en peterselie. De andere hierboven genoemde polyphenolen zitten in alle soorten fel gekleurde groenten en fruit.
Alle genoemde stoffen zijn ook belangrijk bij het begin van de infectie om ernstige schade en daardoor restschade te voorkomen als je ziek wordt!
Kortademigheid en een drukkend gevoel op de borst komen ook veel voor, vaak met een aanhoudend kuchje en/of hoest. Deze zijn het gevolg van beschadigd longweefsel. De reden dat de longen vaak worden aangetast is dat daar veel receptoren zitten waar het virus op aan kan haken. Vervolgens raken de longcellen dermate beschadigd dat de longblaasjes niet meer goed kunnen uitzetten en er dus te weinig zuurstof kan worden ingeademd. Dit is het stadium waarin mensen extra zuurstof krijgen toegediend en in het ziekenhuis belanden.
In een eerder stadium worden de mitochondriën van het middenrif (onze grootste ademhalingsspier) aangevallen waardoor deze spier niet voldoende energie kan maken om bij een inademing uit te zetten om lucht in te ademen. Dit veroorzaakt het drukkende gevoel op de borst en de kortademigheid.
Als je in dit stadium zorgt voor voldoende polyphenolen; de bio-actieve stoffen uit alle soorten fel gekleurde groente en fruit om de ontsteking te dempen en de mitochondriën te voeden en repareren kun je ernstige longschade beperken. Het best te combineren met vitamine D en zink en afhankelijk van de ernst van de infectie nog meer natuurlijke ontstekingsremmers om te zorgen dat de ontsteking niet uit hand loopt.
Restklachten als slaapproblemen, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, een wazig hoofd en vage depressieve gevoelens zijn symptomen vanuit het zenuwstelsel en de hersenen. Dit komt vaak voor en het is belangrijk ook daar de ontsteking te remmen en de hersenen te voeden met de juiste nutriënten. Een juiste vetzurenbalans is de basis voor het voorkomen van ontsteking.
Qua voeding is dit alles wat uit de zee komt: vis, algen, zeewier etc. aangevuld met andere omega-3 vetten want die remmen ontsteking. Verder dienen omega-6 vetten te worden verminderd want die stimuleren juist ontsteking. Je vindt ze in o.a. in vlees, allerlei plantaardige oliën en bak- en braadvetten, maar ook in ruime mate in alle kant en klaar producten. Daarnaast is nuchter bewegen en/of sporten ontstekingsremmend en ook vasten gaat ontsteking tegen. Uiteraard profiteert ook de rest van je lijf hiervan. Ook hier kun je je lijf extra ondersteunen met aanvullende suppletie, waaronder visolie en ook weer de polyphenolen, maar ook Lactoferrine is een interessant middel omdat die door de bloed-hersenbarrière kan komen (klik hier voor informatie).
Spierzwakte als (langdurige) restklacht wordt veroorzaakt doordat het virus de mitochondriën kapot maakt waardoor er geen of niet voldoende energie kan worden gemaakt en doordat de ontsteking spierweefsel beschadigt.
Conclusie
Als je symptomen krijgt, kun je door snel in te grijpen met natuurlijke middelen ernstige schade én restklachten voorkomen. Uiteraard het best onder begeleiding van een gespecialiseerde therapeut. Heb je al restklachten: neem contact op, dan zoeken we samen uit hoe we je het snelst weer klachtenvrij en fit krijgen. Ook voor preventie advies ben je uiteraard van harte welkom! 06 – 10456 173.