Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Het nut van pro-biotica als je wilt afvallen

Het Microbioom wordt het genoemd: de mix van alle micro-organismen in de darm. Deze miljarden bacteriën, die gezamenlijk meer cellen omvatten dan in het complete menselijk lichaam aanwezig, zijn onlosmakelijk verbonden met allerlei elementen van onze gezondheid. In eerste instantie werden deze bacteriën alleen verbonden aan een goede weerstand, maar inmiddels is gebleken dat ze ook een rol spelen bij overgewicht, verzadiging na een maaltijd en het functioneren van onze hersenen.escheria coli bacterie

De ontdekking: Wetenschappers hebben aangetoond dat als je de darmbacteriën van dikke mensen inbrengt bij muizen, deze muizen overgewicht ontwikkelen. Ook andersom is het effect aangetoond: de darmbacteriën van slanke mensen maken dikke muizen weer slank. Inmiddels is men ervan overtuigd dat een verstoorde mix van bacteriën hand in hand gaat met overgewicht en andersom.

De mogelijke oorzaak: Er zijn twee belangrijke verklaringen voor bovenstaand verschijnsel. Ten eerste zorgt het wereldwijde gebruik van antibiotica bij mens en dier voor het verdwijnen van de gunstige mix. Ten tweede blijkt voeding met weinig vezels en veel vet en snelle suikers de darmflora negatief te beïnvloeden. Het gaat dan niet meer enkel om de bacteriën die we oorspronkelijk via de moedermelk en gefermenteerde melkproducten innemen (lactobacillen); er zijn tientallen bacteriën die van belang zijn voor onze gezondheid en onze stofwisseling die weer belangrijk is om slank te blijven.

Wat te doen: Het vermijden van geraffineerde suikers en verzadigd vet en het verhogen van de inname van vezels uit groente, fruit, rauwkost, bonen, linzen, zilvervliesrijst en volle granen is de basis. Verder kan een vastenkuur de stofwisseling en de darmflora resetten naar de oerbalans. Er wordt immers geen suiker meer ingenomen dus een groot deel van de darmflora overleeft alleen als zij bij ons immuunsysteem en de vetverbranding past. Het kan echter nodig zijn om het lichaam extra te ondersteunen met een probioticum, los van of men goed eet of een vastenkuur doet. Alleen met gezonde voeding en een reset van de darmflora door een sportvastenkuur is vaak een enkele probioticumkuur van 1 maand voldoende. In andere gevallen kan meerdere maanden of zelfs continue gebruik vereist zijn.

Probiotica is nu bewezen voor de volgende toepassingen:
– Weerstandondersteuning van de darm en algemeen (luchtweginfecties e.d.)
– Vermindert allergie, eczeem en astma
– Verbetert vertering en stoelgang
– Speelt een gunstige rol bij lichaamsgewicht
– Verlaagt het risico op schimmels (Candida)
– Heeft een gunstig effect op het brein

Share