Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Het virus hebben we niet onder controle, maar onze afweermechanismen wel!

Immuunsysteem en darmgezondheid

Een bekende uitspraak uit de oudheid is: “De dood huist in de darmen”. Klinkt niet echt gezellig, maar het klopt wel. Het is zelfs nog erger: de bacteriën die in ongezond/ontstoken tandvlees leven kunnen volgens studies ontstekingsziektes uitlokken zoals reumatoïde artritis en leiden tot hartklachten.

Het begint dus al in de mond! Reden temeer om klachten als bloedend tandvlees serieus te nemen en actie te ondernemen. Bijvoorbeeld door de tanden te poetsen met enzymen in combinatie met kokosolie.

Ook in het midden- en eindstation van de vertering kan er van alles misgaan. Je hoeft niet eens (veel) last van je darmen te hebben om daar toch een ernstig probleem te hebben. Bijvoorbeeld in de vorm van een overgroei aan schimmels, vijandige bacteriën of parasieten.

Bij veel (vage) klachten; van je opgeblazen voelen en eczeem tot je depressief voelen, begint de ellende in je darmen; als je vermoedt dat daar iets mis gaat is het dus belangrijk om je darmen weer gezond te maken. Want gezonde darmen: gezond immuunsysteem, wat juist nu heel belangrijk is. Temeer omdat bekend is dat slechte darmbacteriën kunnen migreren naar bijvoorbeeld de longen en daar schade aanrichten waardoor ze gevoeliger worden voor virussen zoals Corona.

Meten is weten

Als je blijvend verlost wilt worden van darm- en/of verteringsproblemen moet je weten waar het mis gaat. Is dat al in de vertering door te weinig enzymen of te weinig maagzuur? Of zit er een parasiet die niet uit zichzelf weggaat? Ontlastingsonderzoek door een gespecialiseerd laboratorium laat, indien goed geïnterpreteerd, zien waar je aan moet werken en hoe. Ik doe momenteel geen lichaamsbehandelingen, maar met het herstellen van je darmgezondheid kan ik je op afstand helpen.

Je immuunsysteem heeft ook te leiden onder overgewicht; we zien dat heel duidelijk terug in de cijfers van mensen die nu heel ziek worden en zelfs overlijden aan het Corona virus. Zelfs als er een vaccin zou worden gevonden tegen dit virus, zouden mensen met een verstoord immuunsysteem door bijvoorbeeld (ernstig) overgewicht daar eerder zieker van worden dan er baat bij hebben.

Wat kun je zelf doen?

Juist nu we meer thuis zijn is de verleiding groot om (meer) tussendoor te snaaien uit verveling, voor de “gezelligheid” of juist uit frustratie. Daarnaast bewegen de meeste mensen minder nu omdat sportscholen dicht zijn. Opgeteld zijn dit enorme risicofactoren om overgewicht te ontwikkelen en daarmee je immuunsysteem te verzwakken, zoals je hierboven hebt gelezen.

Hier vind je een aantal tips om het tij te keren en juist een gezonder gewicht te bereiken waarmee je je ook psychisch beter gaat voelen.

  • Neem naast 3 hoofdmaaltijden niks tussendoor; als je toch trek krijgt, drink je 1 of 2 glazen water. Vaak is het geen honger, maar dorst wat we voelen. Of je zoekt afleiding waardoor je het hopelijk vergeet.
  • Ga voor elke maaltijd 30 minuten wandelen of fietsen buiten of loop een paar minuten snel trappen op en neer. Hierdoor worden koolhydraten makkelijker opgenomen zonder grote hoeveelheden insuline en dat maakt dat je minder makkelijk aankomt.
  • Begin de dag bij voorkeur met eiwitten als ontbijt (kwark, eieren etc.). Dit zorgt voor een hogere verbranding de rest van de dag. In tegenstelling tot koolhydraten zoals muesli of cruesli of zelfs fruit; deze zorgen ervoor dat je de hele dag onbedwingbare zin hebt in nog meer zoetigheid.
  • Probeer intermitterend vasten; hierbij beperk je de tijd dat je eet. Bijvoorbeeld alleen tussen 11.00 en 19.00 uur; de overige uren eet je niet en krijgt je spijsvertering rust. Dit resulteert op de lange termijn vooral in een lager vetpercentage en ook wat gewichtsverlies.
  • Wil je het nog beter aanpakken, dan ga je Sportvasten en/of de Vegan Switch kuur doen. Met deze 10-daagse kuren verander je je stofwisseling dusdanig dat je bloeddruk lager wordt, je gewicht en (buik-)vet verliest, minder ontstekingsgevoelig wordt; kortom een grote winst voor je gezondheid én je figuur! Bijkomend voordeel is dat je imuunsysteem beter in staat wordt om de replicatie van virussen te stoppen. Ook hierbij kan ik je op afstand begeleiden; een goed moment om iets aan je weerstand te doen! 👍

Heb je advies nodig over voeding en suppletie en/of wil je gaan Sportvasten of Vegan Switchen bel me: 06 – 10456 173.

Share