Hoe houd je je darm gezond en voorkom je buikklachten?
- 08
- okt
Met welke voeding kun je darmklachten verminderen?
Een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, oprispingen, verstopping, diarree; vervelende maar veel voorkomende verschijnselen waar veel mensen last van hebben. Voeding speelt bij deze klachten een cruciale rol; evenals de manier waarop we de voeding tot ons nemen.
Factoren die bovengenoemde klachten veroorzaken zijn o.a.:
- Slecht kauwen, gehaast eten, lucht inslikken;
- Zwaar verteerbare voedingscombinaties;
- Portiegrootte; teveel ineens;
- Te weinig maagzuur, wat de vertering bemoeilijkt en gasvorming veroorzaakt;
- Te weinig beweging.
De laatste jaren wordt in wetenschappelijk onderzoek steeds vaker aangetoond dat de oorzaak van alle chronische Westerse ziektebeelden hun oorzaak vinden in een verstoorde darmfunctie en het domino-effect wat dat veroorzaakt in de rest van het lichaam. De beginsymptomen zijn vaak heel algemeen en doen niet altijd meteen aan darmproblemen denken; zoals vermoeidheid, verhoogde behoefte aan suiker, allergieën, huidproblemen etc. etc.
Tijd om beter voor onze darmen te zorgen dus…. Maar hoe doe je dat?
Zorg elke dag voor voldoende vocht, vezels en (goede) vetten. Bij diarree is het daarbij belangrijk dat je de prikkelende vezels (uit met name tarwe) beperkt, want anders vererger je het probleem. Oplosbare vezels zijn dan een betere keus.
In de praktijk eten we gemiddeld teveel koolhydraten (brood, pasta, rijst, frisdranken, sapjes en alle overige suikerhoudende voedingsmiddelen), waardoor er een verkeerde balans is in de verhouding tussen vetten, eiwitten en koolhydraten. Bovendien veroorzaken met name koolhydraten een opgeblazen gevoel en diarree doordat ze vocht aantrekken in de darm.
Welke voedingsmiddelen geven klachten?
Hier begint de lastige kant van het verhaal, want dat is voor iedereen anders; elk mens heeft zijn eigen genetisch geprogrammeerde zwakheden, opbouw van de darmflora en de mogelijkheden tot herstel als het fout gaat. Met andere woorden: waar de ene mens redelijk klachtenvrij blijft bij een fout voedingspatroon, wordt de ander al ziek van één keer een verkeerde voedingskeuze. Hierbij moet je dan ook nog bedenken dat “klachtenvrij” door iedereen anders wordt beleefd. Er zijn mensen die in eerste instantie melden dat ze nergens last van hebben, maar hun klachten afdoen met de opmerking dat ze dat altijd hebben. Dit is natuurlijk geen normale situatie en er is wel degelijk iets aan te doen, om erger te voorkomen.
Over het algemeen zijn er een aantal stofjes die relatief vaak klachten veroorzaken:
- Koemelk(-producten); door ofwel de lactose (melksuiker) of het koemelkeiwit.
- Tarwe (zit niet alleen in brood, maar ook in pasta, crackers, beschuit andere broodproducten, maar ook in tal van andere bewerkte producten).
- Gluten (met name tarwe bevat veel gluten, dus gluten komen in veel producten voor).
- Bepaalde eiwitten die we met de voeding binnenkrijgen en die bepaalde reacties in het lichaam veroorzaken, zoals histamine.
- Fructose; komt van nature voor in fruit, maar wordt ook vaak in de chemische variant gebruikt in bewerkte producten en is dan heel moeilijk te verwerken en zelfs schadelijk voor de lever.
Een voedingsadvies is altijd persoonsafhankelijk en kan een ware zoektocht zijn, waarbij soms aanvullend laboratoriumonderzoek (van bloed en/of ontlasting) nodig is om onderliggende oorzaken van klachten op te sporen. Heb je ook (vage) klachten en wil je er iets aan doen? Bel voor een afspraak; dan gaan we op zoek naar de oorzaak zodat we het probleem bij de oorsprong kunnen aanpakken. Tel: 06 – 10456 173