Hoe je brein je darmen beïnvloedt
- 26
- apr
Het eerste onderzoek naar de relatie tussen emoties als angst en boosheid op de darm stamt uit 1833.
Het werkt als volgt: voor alle emoties geldt dat ze direct invloed uitoefenen op ons belangrijkste regelsysteem: het zenuwstelsel. Dat systeem is er namelijk op gebouwd om in te grijpen bij disbalansen. Bij normaal “gebruik” is er niks aan de hand, maar als emoties vaak en hoog oplopen en dus in exces zijn, ontstaat er een disbalans in onze bijnieren die de centrale regelaars zijn. Zij krijgen namelijk bij stress, pijn én emoties de opdracht om stresshormonen te maken en als dat te lang en/of te vaak gebeurt verzwakken de bijnieren.
Dit komt vaker voor dan je denkt; bij steeds meer mensen staat het brein nooit stil; die denken en piekeren continu; niet verbazend gezien het aantal prikkels dat we binnen krijgen. Zelfs ’s nachts als ze eigenlijk zouden moeten bijtanken blijft het brein onbewust te actief voor een goede diepe nachtrust. Dat zijn mensen die als een blok in slaap vallen, maar niet echt uitgerust wakker worden.
Hoe beïnvloedt stress de darmen?
De reactie van stress/onrust op de maag is dat er een verminderde aanmaak van maagzuur plaatsvindt. Hierdoor worden minder verteringsenzymen gemaakt waardoor de vertering slechter verloopt. Uit onderzoek is gebleken dat bij mensen met darmziektes als Crohn en colitis ulcerosa stress opvlammingen veroorzaakt.
Tijdens het eten werken, vergaderen, tv kijken of lopend eten verstoort ook de vertering; net zoals veel rauwe, koude voeding en koude dranken.
Een slechte(re) vertering leidt onherroepelijk tot een slechte(ere) darmfunctie; nutriënten worden dan slecht opgenomen zodat de algehele gezondheid én het immuunsysteem achteruit gaan. Dit leidt tot het ontstaan van allergieën en steeds minder energie. Een ongewenst sneeuwbaleffect wat tot steeds meer klachten leidt.

Daarnaast hebben we een acute vegetatieve darmreactie: diarree! Dit komt doordat de darm een eigen autonoom werkend zenuwstelsel heeft wat heel snel reageert op stress.
Overbelasting van de bijnier
Naast stress vanuit onszelf komt er ook de nodige stress van buitenaf: milieu, industriële voeding, een voornamelijk zittende levensstijl (we zijn gebouwd om te bewegen!), overwerk, chronische ontsteking en geneesmiddelen.
Hoe ondersteun je je bijnieren?
- Met voldoende vitamines; vooral vitamine C, B5 en B6 zijn belangrijk.
- Vermijden van geraffineerde koolhydraten; omdat cortisol ook een rol speelt in het verwerken van suikers geeft een hoge inname hiervan een extra belasting.
- Vermijd teveel zitten; als je een zittend beroep hebt, sta zo vaak mogelijk tussendoor even op en ga bijvoorbeeld voor iedereen koffie en printjes halen en loop een paar trappen naar het toilet. Daarnaast is elke dag minstens een uur buiten wandelen of fietsen onmisbaar; zowel voor de beweging als de buitenlucht en het zonlicht.
- Dagelijks vaste momenten inbouwen waarop je pauze neemt en ademhalingsoefeningen doet (of helemaal niets doet….)
- Je telefoon vaker uitschakelen en alleen op vaste tijden checken.
- Vaker nee zeggen!
- Neem voldoende rust en zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt.
- Activiteit en rust zijn in evenwicht in een gezond lichaam.
Ondersteun je darmen.
Gezonde darmen: gezond lichaam en brein. Bij een goed functionerend darmstelsel heb je elke dag ontlasting die er ‘normaal’ uitziet qua kleur en consistentie. Wisselt dit sterk, dan is dat meestal een reactie op (op dat moment verkeerde) voeding. Diarree betekent al heel snel ontsteking en bij obstipatie worden gifstoffen gevormd. Een leven lang obstipatie geeft een verhoogd risico op Parkinson. Kortom; zorg goed voor je darmen door de juiste voeding te eten en elke dag minstens een uur buiten wandelen of fietsen (naast 2/3 keer per week sport).
Heb je behoefte aan advies over welke voeding en welke vorm van bewegen voor jou het beste is, bel gerust: 06 – 10456 173. Ik help je graag!