Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Hoe kom je gezond(er) de winter door?

Vanuit de Ayurveda en de Chinese geneeskunde is bekend dat  je, als je gezond wilt blijven, je leefwijze het best aanpast aan de natuur en dus aan de seizoenen.

Dit doen we op een aantal punten als vanzelf; in de herfst vallen de blaadjes van de bomen omdat deze hun energie meer naar binnen gaan richten. Ook wij gaan meer tijd binnenshuis doorbrengen en gaan lekker onder een dekentje op de bank zitten of liggen. Als vanzelf eten we ook minder rauwkost en gaan we meer richting de stamppotjes.

Daarvoor is het handig (én geen toeval!) dat in een gezond lichaam de spijsvertering in de winter beter in staat is meer en zwaardere voeding aan te kunnen. In deze periode een paar kilo aankomen is normaal en dat gaat er in het voorjaar ook weer makkelijk af. In de winter hunkert je lijf naar warme gerechten, zoals havermoutpap, maar ook soepen, meer bonen, en warme dranken als thee met honing.

De lever en maag zijn organen die van warmte houden en dat is in de winter nog belangrijker. Een warm ontbijt is een goede start van de dag, bijvoorbeeld warme (havermout-)pap of een paar gekookte of gebakken eieren of een pannenkoek van een banaan met wat eieren. Als je toch af en toe kwark of yoghurt wilt nemen, zet het dan van tevoren uit de koeling zodat de grootste kou eraf is als je het eet.

Energetisch verwarmende voeding

Verwarmende voeding hoeft niet altijd warm te zijn; gember en kaneel werken bijvoorbeeld in het lichaam ook verwarmend én gember stimuleert je spijsvertering. Let echter op als je in de overgang bent; dan kun je van gember meer opvliegers krijgen.

Sinaasappels daarentegen werken energetisch verkoelend; dus die kun je beter niet te vaak eten in de winter.

Hieronder vind je een recept voor een verwarmende ontbijtkoek zonder slechte suikers, maar wel met een heerlijke zoete, kruidige smaak. Het vergt even wat werk, maar dan heb je ook echt iets! Zelfs mijn kinderen vinden hem lekker en dat wil wat zeggen….. 😉 Lekker als ontbijt maar ook bij de lunch!

https://rinekedijkinga.nl/recepten/drie-granen-ontbijtboek.html

Andere maatregelen die je gezond de winter door laten komen:

  • Eet vaker medicinale paddenstoelen zoals shiitake.
  • ’s ochtends koud douchen; het klinkt barbaars, maar als je er aan gewend bent wil je niet anders meer. Het versterkt je weerstand, het stimuleert de aanmaak van je bruine vet waardoor afvallen makkelijker gaat en het maakt stressbestendiger.
  • Ga ’s avonds op tijd naar bed en zorg dat je 8 uur slaap per nacht krijgt.
  • Plan elke dag op vaste tijdstippen 10-15 minuten tijd voor jezelf in. Even een rustmomentje waarin je je alleen op je adem focust, haalt spanning en onrust uit je lijf. Je zult merken dat je daarna dingen minder gehaast gaat doen.
  • Elke dag een uur (of 2x een half uur) buiten wandelen of fietsen.
  • Preventief een kuurtje doen met specifieke bacteriën die je slijmvliesimmuniteit versterken. Ook te gebruiken als je onverhoopt toch ziek wordt; om sneller beter te worden

Wil je meer tips om gezond(er) te worden en/of te blijven, of een gepersonaliseerd advies? Bel me voor een afspraak; ik help je graag! 😃

Share