Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Hoe kun je zelf de darmflora herstellen?

Hoe kan je je darmflora weer in evenwicht krijgen? Goede voeding is het allerbelangrijkst. Hierbij zijn met name belangrijk: veel groente, 2/3 stuks fruit, gefermenteerd voedsel (hierin zitten de goede darmbacterieën), extra vezels in de vorm van bijvoorbeeld Psylliumvels én: bottenbouillon!

Waarom bottenbouillon en wat is het ?

Bottenbouillon is heel simpel bouillon van botten (het liefst van biologische en grasgevoerde koeien, die je makkelijk thuis kunt laten bezorgen via Schotse Hooglanders). Het recept van deze variant op de bouillon komt ook van hun site en mocht ik gebruiken om jullie ermee kennis te laten maken. De botten van deze koeien bevatten meer omega-3 vetzuren en andere gezonde stoffen zoals gelatine, die nodig zijn om de afdekkende slijmlaag aan de binnenkant van de darmwand te voeden en waar nodig te herstellen.

Als deze slijmlaag (de glycocalyx) beschadigd is of zelfs helemaal ontbreekt (door o.a. antibiotica, voeding die niet bij je past en waar vervolgens je immuunsysteem op gaat reageren of stress), krijgen bacteriën de kans zich aan de wand van de (dunne) darm te hechten. Dit veroorzaakt snel na een maaltijd klachten als boeren, een opgeblazen buik, winderigheid en op de lange termijn is de lijst met klachten nog vele malen langer.

Één van de belangrijkste stoffen om de glycocalyx te herstellen is de gelatine die door het lange kookproces uit de botten loskomt in de bouillon. Daarnaast komen er heel veel mineralen vrij uit de botten die je ook goed kunt gebruiken voor je gezondheid.

Het eigenlijke recept vind je hier: recept bottenbouillon.

Als er echts iets aan de hand is, waarbij extra aanvullingen noodzakelijk zijn: als er bijvoorbeeld een hardnekkig bacterie in je darm zit die moet worden geëlimineerd, is het verstandig om advies in te winnen bij een professional, want dat kun je niet zelf.

Dus: gaan de klachten door goede voeding niet over en heb je hulp nodig: ik help je graag!
Bel (06 – 10456 173) of mail (Petra@ptherapie.nl) me, dan maken we een afspraak.

Share