Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Hoe neem je vitamine D het beste in?

Inname vitamine D: het effectiefste bij de grootste maaltijd

Soms heeft vitamine-D-suppletie niet of nauwelijks effect ondanks goede suppletie. Uit een studie naar de effectiviteit van vitamine-D-suppletie bleek dat deze groep non-responders vaak hun supplement innemen op een lege maag of bij een kleine maaltijd, zoals het ontbijt. De instructie om het vitamine-D-supplement vooral in te nemen tijdens de grootste maaltijd, meestal het diner, resulteerde in een serum vitamine-D-spiegel die gemiddeld 56% hoger is.vitamine-d

Eén van de vetoplosbare vitamines
Vitamine D is één van de vetoplosbare vitamines en om die reden is het van belang om een D-supplement in te nemen bij een vetbevattende maaltijd. Uit de studie blijkt echter dat vitamine D het beste ingenomen kan worden tijdens de grootste maaltijd die het meeste vet bevat.

Vetoplosbare nutriënten belicht:
Vitamines A, D, E en K en co-enczym Q10 zijn vetoplosbare nutriënten die in het lichaam geëmulgeerd moeten worden door gal- en pancreasenzymen voordat ze kunnen worden opgenomen. Bij zwakte van de spijsvertering en/of leverfunctie is deze functie verminderd. Dat betekent dat mensen met spijsverteringsproblemen, inclusief ouderen moeite heeft om vetoplosbare nutriënten op te nemen.

Een algemeen advies voor verbetering van de opname:
Neem de vetoplosbare nutriënten altijd bij een grote vetbevattende maaltijd;
Kies een supplement met het nutriënt in de geëmulgeerde vorm;
Overweeg ondersteuning van de spijsvertering als suppletie nauwelijks effect heeft binnen 2 maanden. Hier bestaan natuurlijke supplementen voor.

Share