Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Hoog cholesterol? Help je lichaam het zelf op te lossen.

Cholesterolmythe

De ruim 30 jaar oude cholesterolmythe, die is gebaseerd op een enkel onderzoek en de farmaceutische industrie sindsdien miljarden heeft opgeleverd door de verkoop van cholesterolverlagende middelen, is al een tijd achterhaald. Cholesterol zou de boosdoener zijn in het laten dichtslibben van de aders waardoor er meer kans zou zijn op hart- en vaatziektes. Dat we daardoor ruim 30 jaar bang zijn geweest voor cholesterol is niet terecht, want het is juist een belangrijke stof die we hard nodig hebben. Het vormt de basis van hormonen, galzouten, vitamine D en al onze celwanden.

Daarnaast beschermt het tegen ontstekingen; wat heel vaak de reden is van een verhoogde waarde. We weten inmiddels dat de echte oorzaak  van slechte vaten en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziektes, een verkeerde leefstijl is.

De echte risico’s voor het ontwikkelen van slechte vaten zijn:

  • slechte voeding
  • roken
  • te weinig beweging
  • overgewicht
  • diabetes
  • genetische belasting
  • slechte bloedvetten
  • verhoogd homocysteïne

Cholesterolverlagende medicijnen nemen het gevaar op hart- en vaatziekte niet weg, maar als bonus kunnen ze wel een scala aan klachten geven en bovendien een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type II.

Wat is het alternatief?

Het lichaam is heel goed zelf in staat om een goed cholesterolniveau te handhaven. Voorwaarde hiervoor is dat we voldoende vezels eten (uit groente, fruit, volkoren granen, noten en peulvruchten) en dat we juiste vetten eten die we goed kunnen verteren. Als dit laatste niet het geval is, merk je dat aan plakkerige ontlasting. Een slechte vetvertering kan ontstaan door verkeerde voeding of door slechte galwerking.

De juiste voeding als deel van de oplossing

De lever maakt verreweg het grootste deel (80%) van de cholesterol aan; het vermijden van cholesterolrijke voeding heeft daarom niet zoveel zin. Voedingsaanpassingen die wél zin hebben zijn:

  • Eet grotendeels plantaardige voeding; hierin zitten volop vezels, waarvan we 30-40 gram nodig hebben per dag. Hiervoor moet je dagelijks 400-500 gram groenten eten.

Tips om meer vezels te eten: soep bij de lunch met zoveel mogelijk groente, zodat je na het pureren een dikke vezelrijke soep hebt.
Rauwkost als je behoefte hebt aan tussendoortjes.
Groentespread of  humus op je brood, of rauwkost en kiemgroente op je plak kaas.
Extra salade bij je avondeten.
Vermijd sapjes en eet twee stuks fruit.
Extra vezels innemen.

  • Neem de goede vetten: omega-3 (vette vis, lijnzaad), GLA (de gezonde omega-6) en omega-9 (olijfolie). Deze reguleren op de juiste manier cholesterol. Ben matig met verzadigde vetten (uit vlees) en stop helemaal met transvetten (die in alle bewerkte producten zitten).

De vezels die het best werken om cholesterol te reguleren zijn de oplosbare vezels in  lijnzaad, psyllium, haver, groente en fruit etc.

  • Beperk alles wat gemaakt is van wit meel (koek, brood, pasta) en andere snelle suikers.
  • Beweeg elke dag minstens een uur, het liefst buiten en laat verder vaker de auto staan en doe meer lopend of fietsend.
  • Eet dingen die de productie van cholesterol remmen en de uitscheiding verhogen.

Ik help je graag om op een natuurlijke manier je cholesterol op een beter niveau te krijgen en je fitter te voelen. Bel voor een afspaak: 06 – 10456 173.

Share