Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Laat je hormonen voor je werken!

De rol van hormonen op ons gewicht.

Voor sommige mensen is afvallen of zelfs op gewicht blijven een levenslange strijd. Dat met name vrouwen hier meer last van hebben is te wijten aan ons ingewikkelder hormoonstelsel en de vele schommelingen door de maandelijkse cyclus. Naast de geslachtshormonen spelen stresshormonen, maar ook insuline en leptine een belangrijke rol. Al deze hormonen beïnvloeden elkaars werking waardoor het gevaar van een vicieuze cirkel van overgewicht en niet af kunnen vallen op de loer ligt.

Ook steeds meer mannen krijgen hier last van. Naast verkeerde voeding en (te) weinig beweging krijgen ze teveel vrouwelijke hormonen (oestrogenen) binnen via bijvoorbeeld drinkwater, dat hormonen van de anti-conceptiepil bevat. Daarnaast krijgen we xeno-oestrogenen binnen uit plastics via bijvoorbeeld het drinken uit plastic flessen, maar ook via het milieu (bestrijdingsmiddelen). Bij mannen kan daardoor de verhouding tussen oestrogenen en testosteron scheef lopen. De kenmerken hiervan zijn o.a. vermoeidheid, minder lichaamshaar, laag libido, vruchtbaarheidsproblemen, geen ochtenderecties, stemmingswisselingen, minder spiermassa, minder (daad-)kracht en makkelijker aankomen. Testosteron is namelijk – ook bij vrouwen – nodig om een gezond gewicht te behouden.
De gevolgen van o.a. plastics zie je ook terug bij meisjes die heel jong borstvorming krijgen. De hoge oestrogeenwaardes blokkeren daarnaast de werking van testosteron, waardoor ze makkelijk overgewicht ontwikkelen en het evenwicht met de andere hormonen daardoor ook uit de pas loopt, met alle gevolgen van dien.

Mannen hebben hun hele leven meer testosteron dan vrouwen; bij vrouwen wordt de verhouding na de overgang anders. Dan nemen oestrogenen en progesteron af; testosteron blijft beter op peil, mits er geen chronische stress is want dat is funest voor alle hormonen. Door relatieve hogere testosteronwaardes worden vrouwen na de overgang assertiever en minder zorgzaam voor iedereen om hen heen.
Ook mentaal heeft testosteron gevolgen;  een tekort geeft depressieve gevoelens, concentratieproblemen en minder initiatief. Oorzaken van een laag testosteron zijn: overgewicht (met name rondom de buik), stress, diabetes, te weinig rust, te weinig eten, gifstoffen, mineraaltekorten (met name zink en magnesium).

voorkom disbalans in je hormonen en daarmee veel van bovenstaande problemen

Hoe houd je je hormonen in balans en daarmee een gezond gewicht?
3/4x per week korte HIIT en/of krachttraining, met daarnaast wat cardio in de vorm van buiten rennen, wandelen of fietsen (afhankelijk van je mogelijkheden).

Zorg voor minder chronische stress (hierbij zijn er namelijk te weinig bouwstoffen om voldoende hormonen te maken).

Eet voldoende onbewerkte voeding; waaronder (grasgevoerd) biologisch vlees (hierin zitten minder of geen gifstoffen en geen overmaat aan oestrogenen).

Gun je lijf elk jaar een speciale ontgiftingskuur zodat je niet steeds meer gifstoffen stapelt. Hierdoor krijg je ook vanzelf een beter gewicht met minder hormonale uitschieters. De vegan flex kuur (zie deze link: https://ptherapie.nl/vegan-switch-ontgiftingskuur/ ) is hier heel geschikt voor. Bovendien verlies je in 10 dagen een aantal kilo’s en gaat je energieniveau enorm omhoog.

Voldoende plantaardige (niet geraffineerde!) vetten; dit zijn de belangrijkste bouwstoffen van alle hormonen. met name cholesterol; dus vermijd cholesterolverlagers als het niet nodig is.

Zorg voor voldoende zink, magnesium en anti-oxidanten.

Als je twijfelt of te weinig testosteron bij jou problemen geeft, kun je die in bloed laten testen via je huisarts. Speekseltesten geven echter een betrouwbaarder beeld omdat die de actieve hormonen testen. In mijn praktijk werk ik samen met een aantal gespecialiseerde laboratoria die onbeperkt kunnen testen. Het enige nadeel is dat de kosten niet van je eigen risico afgaan, wat bij testen via de huisarts wel het geval is. Heb je vragen over jouw eigen situatie: bel me om een afspraak te maken (06 – 10456 173). Dan gaan we samen op onderzoek uit of het inderdaad je hormonen zijn waar je last van hebt, of dat de oorzaak misschien toch ergens anders ligt. Ik help je graag!

Share