Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Lees waarom tarwe tegenwoordig zo slecht is voor je.

Waarom je zou moeten stoppen met het eten van tarwe

Tarwe is in de loop van de jaren volop gemanipuleerd, zodat het een goedkoop graan is geworden wat niet alleen in brood, crackers, beschuit, pasta etc. etc. wordt gebruikt, maar ook als bindmiddel in talloze bewerkte voedingsmiddelen die we in de supermarkt vinden. Hierdoor is het helaas een ongezond graan geworden, omdat het elke keer als we het eten een enorme piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt (een nog sterkere stijging dan pure suiker zelfs!).

Hoe hoger de suikerspiegel wordt, hoe eerder het lichaam het teveel aan energie weg wil zetten in vet. Daarnaast maakt het lichaam veel insuline aan om de suikerspiegel te laten dalen. Dat zorgt er weer voor dat je juist na een tijdje weer te weinig suiker in je bloed hebt, waardoor je gaat snacken. Ideale omstandigheden om overgewicht te ontwikkelen, wat een eerste stadium is van allerlei welvaartziektes zoals o.a. diabetes type 2, hart- en vaatziekten.

Een schommelende bloedsuikerspiegel maakt moe, onrustig en afhankelijk. opgeblazen buik

Moderne tarwe houdt veel vocht vast; ook in ons lichaam, zodat we ook hierdoor in gewicht toenemen. De soort vezels die in tarwe voorkomen, overprikkelen onze darmen, terwijl de vezels van groenten mild werken en juist voeding is voor onze darmflora. Als de conditie van je darmen achteruit gaat vermindert je afweer en ben je bevattelijk voor allerlei ontstekingen (vaak het eerst te zien in de huid) en auto-immuunziektes.
Veel mensen eten de hele dag door tarweproducten: brood of muësli als ontbijt, tussendoor een cracker of peperkoek, bij de lunch weer brood en ’s avonds pasta.

Een grote belasting voor je bloedsuikerspiegel én een aanslag op je darmen dus. Het zou beter zijn als we het dieet van onze voorouders uit de oertijd zouden aanhouden: de oermens at geen graan, maar wel heel veel groenten, fruit, zaden en noten en af en toe vlees of vis.

Ik zie in mijn praktijk dat als mensen stoppen met tarwe, ze van een hoop vervelende kwalen afkomen; bovendien hebben ze meer energie, een mooiere huid hebt en ze worden vanzelf slanker. Als je alle snelle koolhydraatbronnen zoals granen zou vervangen door groenten dan krijg je minder suiker binnen én veel meer voedingsstoffen.

Als je het lastig vindt helemaal te stoppen met het eten van granen, dan is het vermijden van tarwe al een flinke stap voorwaarts. Speltbrood is een lekker alternatief voor tarwebrood en er zijn inmiddels ook een groot aantal andere pastasoorten te koop bij eco-winkels.

Als je het ook gaat proberen: heel veel succes en als je tips nodig hebt om je voedingspatroon om te gooien help ik je graag!

 

Share