Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Manuele lymfedrainage na behandelde kanker

Behandeling van lymfoedeem en littekens na behandelde kanker

Oedeem is een abnormale ophoping van weefselvocht, dat verschillende oorzaken kan hebben. Bij de behandeling van kanker beginnen de vochtproblemen vaak als gevolg van de operatieve ingreep om de tumor te verwijderen, waarbij het beschadigen en (gedeeltelijk) verwijderen van lymfevaten en lymfeklieren het oedeem ernstig kunnen verergeren.

Verminderen van oedeem met manuele lymfedrainage is het meest effectief als er snel na de operatie (enkele dagen tot een week) mee wordt begonnen. Het haalt pijn- en spanningsklachten weg en voorkomt verdere achteruitgang van het omliggende weefsel. Aanvullende behandeling met lymftaping ondersteunt en versterkt het effect van de behandeling aanzienlijk.

In een later stadium (na een paar weken; afhankelijk van de belastbaarheid van de huid) kunnen ook de littekens veroorzaakt door de operatie worden behandeld met lymfedrainage; eveneens aangevuld met lymftaping.

Als in het vervolgtraject van de oncologische behandeling chemotherapie wordt ingezet, kan de behandeling met lymfedrainage gewoon worden voortgezet, met uitzondering van de weken dat de chemo wordt toegediend en mits de conditie van de patiënt het toelaat. Een en ander uiteraard altijd in overleg met de behandelend arts en de patiënt zelf.

Ook bij een bestralingsbehandeling is het toepassen van manuele lymfedrainage aan te bevelen indien de conditie van de huid het toelaat.
De ernst van de reactie op bestraling varieert sterk van persoon tot persoon en is mede afhankelijk van de dosis straling. Daarnaast spelen factoren als leeftijd, algehele conditie, wel/niet roken en de bloedvatvoorziening in het getroffen gebied een rol.
De weefselschade kan worden onderverdeeld in vroeg- en later optredende effecten. De vroeg optredende effecten treden vooral op in weefsels die snel delen, zoals kankercellen, beenmergcellen en epitheelcellen. In langzamer delend weefsel zoals bind- spier- en zenuwweefsel wordt de schade vaak pas merkbaar na een aantal maanden of zelfs jaren.

Deze schade bestaat meestal uit pijnlijke verhardingen in het bindweefsel en vaak ook in de omliggende spieren die als gevolg van de stugheid van het bindweefsel niet meer goed kunnen functioneren.
Deze zogenaamde fibrosevorming (verhardingen in het bind- spier- en zenuwweefsel) is het gevolg van langdurig bestaand oedeem. Een dergelijk slecht doorgankelijk gebied is infectiegevoelig (berucht in dit kader is het ontstaan van wondroos) en het kan leiden tot heftige pijnklachten omdat vrije zenuwuiteinden bekneld kunnen raken in het verharde stugge weefsel.

Manuele lymfedrainage en lymftaping zijn doeltreffende behandelingen om het ontstaan van deze verhardingen in het weefsel te voorkomen en/of te behandelen. Doordat de behandeling het bindweefsel normaliseert en weer zacht maakt, zullen tevens de pijnklachten snel afnemen.
Verder kunnen littekens effectief behandeld worden; waardoor een snelle en mooie genezing (zonder harde plekken en “trekken” van de littekens) gestimuleerd wordt.

Wanneer kun je het beste starten met de behandeling?
Als er sprake is van kanker, is het van essentieel belang dat eerst de kanker behandeld is
en de tumor verwijderd. Daarna kan snel begonnen worden met de lymfedrainage; natuurlijk afhankelijk van de lichamelijk conditie en uiteraard in overleg met de behandelend oncoloog.
Hoe sneller oedeem wordt behandeld, hoe sneller het herstel kan beginnen en hoe minder kans op de vorming van fibrose in het bindweefsel en omliggend spierweefsel.
Ook in het vervolgtraject van de behandeling; bij het ondergaan van chemokuren kan al na enkele dagen tot een week behandeld worden, mits de patiënt niet te ziek of verzwakt is. Tijdens bestralingskuren is de huid vaak te veel beschadigd en te pijnlijk om te behandelen;
de behandeling kan dan beginnen als de huid voldoende hersteld is.

Share