Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage (MLD) is een zachte, subtiele massagetechniek die het lymfestelsel stimuleert en activeert. Het doel van deze massage is dit uiterst essentiële afvoersysteem te zuiveren en te regenereren om zo het menselijk lichaam te versterken.
De belasting van het lymfestelsel is groot in onze Westerse maatschappij. Gebrek aan beweging, stress, ongezonde voeding (te veel suiker en vet) zorgen voor een ophoping van afvalstoffen die een ziekmakende invloed kunnen hebben. Een lymfestelsel dat overbelast en vervuild is, kan zich onder andere uiten in chronische vermoeidheid of chronische infecties, hoofdpijn of migraine, hoge bloeddruk, opgezette en/of pijnlijke benen, huidproblemen en bepaalde aandoeningen van reumatische aard.

In tegenstelling tot veel andere vormen van massage, bestaat MLD uit een lichte aanraking van de huid en de direct daaronder liggende weefsels. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. MLD voelt weliswaar zacht aan, maar het effect op de afvoer van opgeslagen afvalstoffen uit het hele lichaam is groot.
Lymfedrainage wordt toegepast, daar waar het lichaam problemen heeft met een overmaat aan afvalstoffen in het weefsel of met de afvoer van de afvalstoffen.
De afvoer wordt bevorderd, terwijl de afbraak gewoon door het lichaam zelf gebeurt.
Bij een oedeem (vochtophoping) is zo’n afvalstoffenprobleem duidelijk te zien, bijvoorbeeld ingeval van een dikke knie na een blessure of operatie. Hierbij zijn omliggende lymfeklieren (tijdelijk) beschadigd zodat de lymfeafvoer verstoord is.

Toepassing van lymfedrainage vermindert de zwelling en de pijn, verbetert de spierfunctie en voorkomt (verdere) bindweefselvorming.

Wanneer wordt lymfedrainage toegepast?

Er zijn 4 werkingsgebieden te benoemen:

1. Afvoeren van vocht en afvalstoffen
2 Versterking van de immuniteit
3. Pijndemping
4 Ontspanning

Afvoeren van vocht en afvalstoffen
Bij (tijdelijke) grote productie van afvalstoffen die oedeemachtige verschijnselen veroorzaken, bijvoorbeeld:

na operaties* (vochtreductie en wondherstel)
overbelaste spieren en pezen, zowel acuut (kramp, spit) als chronisch
na sporttrauma’s (verstuiken, botbreuk, spierscheuring)
pees(-schede)ontstekingen, slijmbeursontstekingen
verzuurde spieren na intensieve sportbeoefening
behandeling van littekens (nieuwe én oude)
behandeling van (diepe) brandwonden

*Bij (cosmetische-) operaties is het aan te raden om de behandeling al voor de operatie te beginnen en 2 of 3 dagen na de operatie te hervatten om zoveel mogelijk rendement uit de behandeling te halen. De herstelperiode kan op deze manier met een derde worden verkort en bovendien genezen de littekens beter en mooier.

Versterking van de immuniteit
MLD kan heel effectief worden ingezet bij chronische klachten zoals:

chronische gewrichtsklachten (reuma, artrose, fibromyalgie)
hooikoorts (in aanvalsvrije periodes)
huidproblemen (acné, eczeem, littekens)
verbeteren van de weerstand na ziekte

Pijndemping
Door toepassing van MLD worden signalen naar het ruggenmerg gestuurd, waardoor pijnprikkels gedempt worden. Ook stuwingspijn bij zwellingen zal direct afnemen.

verlichting van symptomen bij spataderen
opgezette en/of pijnlijke benen
RSI-klachten

Ontspanning
Doordat MLD het vegetatieve deel van ons zenuwstelsel activeert, ontstaat in het lichaam een reactie van ontspanning en regeneratie.

restless legs
verminderen van stress
hoge bloeddruk
stressgerelateerde klachten (hoofdpijn, spierpijn, spastische darm)

Aanvullende indicaties voor Manuele Lymfedrainage:
Chronische keel en/of middenoorontsteking
Chronische stemproblemen
Duizeligheid (Meniere)
Hyperventilatie
Oorsuizingen (Tinnitus)
Glaucoom
Kaak- en gebitsproblemen
Chronische holteontsteking/verkoudheid
Hoofdhuidproblemen b.v. psoriasis
Haargroeiproblemen/haarpijn
Na hersenschudding of whiplash
Na beroerte

Toepassing van lymfedrainage bij bovenstaande klachten versnelt de afname van zwelling en pijn en verbetert de aanvoer van bouw- en voedingsstoffen, waardoor het weefsel sneller en beter herstelt.

Het aantal behandelingen dat nodig is om resultaat te boeken varieert en is sterk individueel bepaald. Over het algemeen zal er al kort na de start van de behandeling vermindering van de symptomen optreden. Voor een langer aanhoudend resultaat zijn er gemiddeld 4 tot 6 behandelingen nodig, waarna er overgeschakeld kan worden op een “onderhoudsdosis”.
Deze kan variëren van 1 x per maand tot een kort behandelkuurtje wanneer de klachten weer de kop op steken. Ook het volledig wegblijven van de symptomen komt regelmatig voor. Maar vaak kiezen mensen toch om regelmatig terug te komen omdat het zulke fijne ontspannende behandelingen zijn.

Deze behandelvorm komt niet in aanmerking voor vergoeding van de ziektekostenverzekeraars.

Share