Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Sportmassage

Bij een sportmassage worden de spieren en het bindweefsel in een vooraf afgesproken gebied (bijvoorbeeld rug, schouders en nek) met verschillende technieken behandeld.
Daardoor ontstaat een betere doorbloeding van de spieren en worden afvalstoffen afgevoerd. Bovendien worden stijfheid en pijn in de spieren verminderd met een algeheel gevoel van ontspanning tot gevolg.

Omdat alle (spier-) weefsels in contact staan met het bindweefsel en hierin vaak de oorzaak ligt van slecht functionerende organen en spieren, maak ik indien nodig gebruik van bindweefseltechnieken om de problemen bij de oorzaak aan te pakken.
Deze krachtige en diepe massagevorm maakt onderliggende spieren en (bind-)weefsel los en kan daarom in het begin pijnlijk aanvoelen. Het kan verlichting geven voor mensen die last hebben van (chronische) spierspanningen, bijvoorbeeld in de rug, nek en schouders en kan de beweeglijkheid van het lichaam vergroten.

Verder pas ik triggerpoint-therapie toe.
Triggerpoints zijn microverhardingen in spieren die aanvoelen als pijnlijke verhardingen.
Ze zitten vaak heel diep in de spier verborgen en geven meestal ook pijn in andere gebieden dan waar het eigenlijke pijnpunt zit.
Ze ontstaan vaak door ongunstig gebruik van spieren (overbelasting, blessures, onderbelasting, stress of een slechte voeding) en houden zichzelf in stand als ze niet behandeld worden.

De therapie bestaat uit het losmaken van het triggerpoint van het omliggende weefsel door herhaalde diepe druk erop uit te oefenen. Deze techniek geeft meestal direct verlichting van
de pijnklachten en het gebied raakt weer goed doorbloed, waardoor het lichaam zichzelf verder kan herstellen. De stevige (soms pijnlijke) grepen worden door mij afgewisseld met ontspannende technieken die mede ontleend zijn aan de haptonomische ontspanningsmassage.
Dit om uiteindelijk met een ontspannen en ‘los’ gevoel van de massagebank af te komen. Afhankelijk van waar het triggerpoint zich bevindt, behandel ik het gebied eerst met koudespray, voor een nog beter resultaat. Daarnaast werk ik veel met medical tape die het effect van de behandeling nog verder versterken.

Deze sportmassage brengt door de diversiteit van technieken verlichting van klachten bij blessures, overbelastingsverschijnselen en pijnlijke en/of hypertone spieren. Hiermee zullen blessures worden voorkomen en zal het herstel na zware (over-) belasting aanzienlijk worden verkort.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een puur ontspannende massage te kiezen;
in dat geval raad ik een hot stone massage of een lymfedrainagebehandeling aan.

Deze behandelvorm komt niet in aanmerking voor vergoeding van de ziektekostenverzekeraars.

Share