Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Medical Taping

Sinds september 2009 maak ik gebruik van het Medical Taping Concept (MTC).
Dit geeft verbluffende resultaten. Bij MTC wordt elastische tape gebruikt die spieren in hun functie ondersteunt, zonder daarbij de beweging te beperken (dit in tegenstelling tot de conventionele witte tape).
De achterliggende gedachte is, dat beweging essentieel is om weefsel gezond te houden.
Beweging stimuleert namelijk de bloed- en lymfecirculatie van de weefsels, wat noodzakelijk is voor een goed verlopend genezingsproces. Ook oedemen (vochtophopingen), littekens, weefseltrauma’s en zenuwpijn kunnen met de tape behandeld worden.

Werking

De gebruikte “Cure” Tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort liftende werking heeft op de opperhuid en de bewegingsvrijheid behouden blijft. Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd.
Anders gezegd, CureTape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen, waardoor het genezingsproces aanzienlijk bespoedigd wordt.
De tape kan op veel manieren en in veel situaties worden toegepast; zoals de (na-)behandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem en haematomen), houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofd- en menstruatiepijn, behoort tot de mogelijkheden.

Littekens

Cure tape is ook te gebruiken als lymfetaping (hierbij wordt de lymfestroom gestimuleerd) en is o.a. zeer effectief bij de behandeling van verse en oudere littekens, fibrose (bindweefselverhardingen) en haematomen. Bij verse littekens, bijvoorbeeld als gevolg van een (cosmetische) ingreep, wordt lymfetaping meestal gecombineerd met manuele lymfedrainage, omdat op die manier de beste resultaten behaald worden. Manuele lymfedrainage zorgt voor verzachting van bestaand littekenweefsel door een betere circulatie en afvoer van afvalstoffen. De behandeling zorgt door de opwaartse druk bovendien voor een geleidelijke vermindering van de contractie (samentrekken van weefsel), het zorgt voor vermindering van de roodheid door een betere bloedcirculatie en vermindering van jeuk en pijn. Lymfetaping voorkomt verklevingen en verhardingen van het weefsel.

Samenvattend kunnen de effecten van MTC als volgt ingedeeld worden:
• spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
• belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
• Pijndemping
• ondersteunen gewrichtsfunctie, door:
– stimuleren van proprioceptie
– correcties van de bewegingsrichting
– vergroten van de stabiliteit
• neuro-reflectoire beÏnvloeding.

Share