Minder hooikoortsklachten dit voorjaar!
- 24
- mrt
Geen zin in hooikoorts dit voorjaar?
Het wordt weer lente! Altijd weer fijn na de winter, behalve als je gevoelig bent voor stuifmeel- en ander pollen die dan volop in de lucht rond dwarrelen.
Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën en kent veel variaties en gradaties; bij de een uit het zich als een milde vorm van extra vaak niezen en de ander kan niet buiten komen in het pollenseizoen omdat de klachten dan te erg worden.
Hooikoorts is, net als andere allergieën, een versterkte reactie van ons immuunsysteem. In normale situaties is het goed als ons immuunsysteem reageert op “indringers” in ons lijf. De reactie bestaat dan uit het verjagen van de ziekmakende indringer door het opwekken van een ontstekingsreactie (ingeval van hooikoorts het produceren van meer slijm en traanvocht om de ogen, neus en luchtwegen versneld te verlossen van de pollendeeltjes). Bij allergieën ziet het immuunsysteem een onschuldige stof als gevaarlijk (in het geval van hooikoorts zijn dit dus pollen) en komt in actie. Dit is dus een onnodige en vaak overmatige reactie in het lichaam die er ook voor zorgt dat we ons moe en ziekelijk gaan voelen, omdat dit proces veel energie kost.
Hoe kun je hier zelf iets aan doen?
Histamine is het stofje dat zorgt voor de vervelende reacties bij hooikoorts en komt ook voor in voeding. Als je de voedingsstoffen vermijdt die veel histamine bevatten, kun je de hooikoortsverschijnselen vaak al voor een deel verminderen.
Histaminerijke producten zijn: Rode wijn en bier, tomaat, sommige kaassoorten, verschillende vleessoorten (vooral droge worsten), schelpdieren en gefermenteerde groenten als zuurkool.
Deze lijst is lang niet compleet en er is individueel veel verschil; wat bij de één een enorm verschil maakt door het niet meer te eten, zal het bij een ander nauwelijks iets doen. Dat geldt overigens altijd: elk mens heeft zijn eigen genetische code en die bepaalt hoe je op voeding, maar ook op bepaalde omstandigheden zoals stress reageert.
Het kan ook zijn dat je histamine niet goed kunt afbreken omdat je het enzym daarvoor mist; dan kan de histamine ook gaan stapelen en kun je bovengenoemde voeding laten staan en tóch klachten krijgen. Dit is met een vrij eenvoudig onderzoek na te gaan.
Ook het vermijden van stress is aan te bevelen, want ook dat kan de histaminespiegel in het bloed laten stijgen.
Daarnaast is met manuele lymfedrainage veel verbetering te bereiken. Dit is een zachte en heel ontspannende behandeling die het lichaam zuivert van opgehoopte afvalstoffen, waardoor alle weefsels verbeteren en het immuunsysteem versterkt wordt. Als je voorafgaand aan het pollenseizoen (en je dus nog klachtenvrij bent) een aantal behandelingen ondergaat, zal je veel minder last krijgen. Deze behandelingen worden door de meeste ziektekostenverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering (gedeeltelijk) vergoed.
Bel voordat je klachten krijgt: 06 – 10456 173.