Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Mythes over trainen en vet

Mythes over trainen en vet

Je kunt vet veranderen in spieren
Spieren en vet zijn van een andere substantie. Daarom kunnen spieren en vet niet in plaats van elkaar komen. Je kunt wel het lichaamspercentage aan vet verminderen en spierweefsel verhogen. Om meer spieren op te bouwen, moet je simpelweg een goed trainingsschema volgen. Om minder vet te krijgen, moet je uitgebalanceerd eten.

Conditietraining werkt het beste om vet te verliezen
Conditietraining is belangrijk; toch is spiertraining jarenlang sterk onderschat. Spieren verbranden meer calorieën dan vet, ook in rust. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer je verbrandt, waardoor het makkelijker wordt je gewicht onder controle te houden. Het is ook belangrijk om te variëren in je trainingen; met afwisselend cardio(-duur)trainingen, krachttrainingen en intervaltrainingen houd je je lichaam scherp zodat het zich niet kan aanpassen en steeds optimaal getriggerd blijft door je training.

Om vet te verbranden, moet je lang trainen op een lage intensiteit
Wat aan het einde van de dag uitmaakt, is hoeveel calorieën je in totaal hebt verbruikt. Als je vet wilt verbranden, moet je meer verbruiken dan je binnenkrijgt. Het beste trainingsprogramma verschilt dan ook per persoon. Afwisselen zoals hierboven beschreven is daarbij belangrijk als je echt iets wilt bereiken.

Door veel buikspieroefeningen te doen, krijg je het vet rond de buik weg
Hoeveel buikspieroefeningen je ook doet, het vet rond je middel zal er niet door verdwijnen. Je kunt namelijk niet plaatselijk vet verbranden; als je gaat trainen en daarbij vet verbrandt, bepaalt het lichaam zelf waar dat vet vandaan komt. Voor zichtbare buikspieren moet je een zeer laag vetpercentage hebben. Daarvoor is een complete training (meer verbruiken) en een evenwichtige voeding (minder innemen) nodig.

Voor ‘slanke spieren’ moet je veel herhalingen met weinig gewicht doen
‘Slanke spieren’ bestaan helemaal niet. Hoe je lichaam eruitziet, wordt door twee dingen bepaald: hoeveel vet je hebt en hoeveel spiermassa je hebt. Je kunt de hoeveelheid vet verminderen, waardoor de spieren beter zichtbaar worden en er meer vorm in je lichaam komt.

Met fitnesstrends zoals body balance, pilates en yoga verlies je vet
Deze trainingen zijn eenvoudigweg niet intensief genoeg. Relatief gezien verbruik je weinig calorieën. Dus verlies je er geen vet mee. Er zijn wel fysieke verbeteringen mogelijk, zoals een verbeterde balans, spieruithoudingsvermogen en lenigheid. Deze verbeteringen kunnen in het dagelijkse leven zeer goed van pas komen. Daarnaast zijn deze ‘zachte’ trainingen een prima manier om te ontspannen.

Om vet te verbranden, kun je het best trainen na het eten
Als je traint op een bepaalde intensiteit, zul je hetzelfde aantal calorieën ‘verbranden’ ongeacht de tijd waarop je traint. In de praktijk kun je zeggen dat de beste tijd om te trainen, de tijd is die jou het beste uitkomt. Voordeel hiervan is ook dat je je trainingsschema langer volhoudt en niet na een paar weken stopt omdat het toch niet uitkomt.

Je kunt alles eten als je maar genoeg traint
Helaas, als je slecht eten met veel trainen wilt goedmaken, zul je bedrogen uitkomen. Het een gaat eenvoudigweg niet zonder het ander. Hoewel slecht eten en helemaal niet trainen nog veel ongezonder is dan wel trainen. Je kunt het meest uit je training halen door jezelf te voeden met goede brandstoffen uit voeding met hoge kwaliteit. Hierdoor voel je je vanzelf beter en zul je ook meer energie hebben om te trainen.

Wil je meer informatie over hoe je een mooier geproportioneerd lichaam kunt krijgen, dan kun je me bellen voor een afspraak. Ik ben naast (sport-)masseur en lymfetherapeut ook gediplomeerd gewichtsconsulent en sportvastencoach.
Petra Coppens (06 – 10456 173)

Share