Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Najaarsdip(je) voorkomen?

tips om je snel fit te voelen.


Heb je een matige conditie, ben je gauw moe, zie je er tegenop om dingen te ondernemen? Gebruik deze tips om je snel fit te voelen.

Wandel na het eten
Word je fitter van een stukje wandelen? Een dagelijkse wandeling na de lunch of het diner doet meer voor je lichaam dan je denkt. 20 tot 30 minuten wandelen na het eten verbetert je conditie en je bloedsuikerspiegel. Bovendien is de buitenlucht goed voor je; zowel lichamelijk alsook voor je humeur….

Doe push-ups
Opdrukken is één van de beste en simpelste oefeningen die je kunt doen. Push-ups zijn niet alleen goed voor armen en benen, je versterkt er ook je buik- en borstspieren mee. Is het in het begin te zwaar, hou je knieën dan op de vloer of druk jezelf op vanaf de bedrand; en bouw het langzaam op.

Sport dagelijks 10 minuten
Je moet dagelijks een half uur flink bewegen, zo luidt de regel. Maar nieuwe onderzoeken tonen aan dat dagelijks 10 minuten intensief sporten net zo goed werkt (de intensiteit moet écht hoog zijn). Met intervaltraining wissel je korte, intensieve inspanningen van telkens één minuut af met korte periodes van rustig bewegen. Dat kun je bij elke vorm van sport toepassen.

Haal meer uit je leefstijl
Wie geen tijd heeft om te sporten, moet elke mogelijkheid aangrijpen om meer te bewegen. Af en toe de trap nemen in plaats van de lift helpt niet of nauwelijks, het gaat erom dat je bewegen onderdeel maakt van je leefstijl; bijvoorbeeld de fiets pakken in plaats van gedachteloos in de auto stappen. Vaak doe je ongemerkt al dingen die gezond zijn. Geef die gewoontes voorrang.

Eet slim en voel je fit
Verkeerd eten kan je behoorlijk uitputten. Eet je veel zoete dingen, dan vertoont je bloedsuikerspiegel flinke pieken en dalen en dat is behoorlijk vermoeiend.

Begin je al met een ontbijt met witmeelproducten, vruchtensap en zoet beleg, dan kun je daar de hele dag last van houden. Als je lijf na zo’n ontbijt de piek aan suikers heeft weggewerkt, krijg je door de erop volgende lage bloedsuikerspiegel weer snel trek in iets zoets. Je krijgt meer energie door gezonder te eten en zoete dingen (dus snelle suikers) te laten staan. Met een goed ontbijt maak je al een prima start (bijvoorbeeld kwart of yoghurt met fruit en noten of havermoutpap).

Verder is het verstandig om als aanvulling op een gezond voedingspatroon supplementen te nemen voor een optimale gezondheid en een goede stemming. Bijvoorbeeld visolie, magnesium en vitamine D. Hieraan hebben heel veel mensen een tekort zonder dat ze het weten, waardoor belangrijke lichaamsprocessen verstoord raken. Voor een persoonlijk advies hierover én over een beter voedingspatroon kun je bij mij terecht. Deze voedingsconsulten worden door de meeste ziektekostenverzekeraars vergoed.

Pak stress aan
Chronische stress is op veel manieren slecht voor je lichaam en je wordt er onnodig moe van. Door de stress op meerdere fronten aan te pakken: met sporten, yoga, voldoende slaap, gezond eten en minder jakkeren kom je al een heel eind.
Vraag jezelf af wat je echt leuk vindt om te doen en plan die dingen regelmatig in; anders komt het er niet van in de hectiek van de dag. Veel mensen komen tot de ontdekking dat ze al heel lang niet echt iets voor zichzelf gedaan hebben….. Leer ook vaker nee te zeggen…. Kortom: zorg goed voor jezelf en heb het leuk!

Share