Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Op vakantie zonder stressdip de eerste dagen

Voorkom de “stress-dip” van de eerste vakantiedagen
Steeds meer mensen hebben het altijd druk en “denderen” het hele jaar door met werk, huishouden, zorg voor kinderen en vaak ook het weekend druk met sociale afspraken. Tijd voor echte ontspanning is er zelden of nooit, want alles “moet” doorgaan.
Deze langdurige stress-situaties, waarin geen ruimte is voor rust en herstel, geeft mentale uitputting met verstoring van alle lichamelijke processen als gevolg. Probleem hierbij is dat mensen zo gewend zijn om vele jaren onder stressvolle omstandigheden te (over-)leven, dat ze dat als normaal zijn gaan ervaren en niet in de gaten hebben dat ze hun lichaam aan het uitputten zijn.

Als ze vervolgens op vakantie gaan en de dagelijkse stress valt weg, kunnen ze zich tijdens de eerste dagen van de vakantie heel moe voelen of zelfs ziek zijn.
Dat komt enerzijds doordat het autonome zenuwstelsel zo uit balans is, dat het de plotselinge aanpassing niet aankan.
Anderzijds komt het omdat het immuunsysteem actief wordt en gaat opruimen. Deze wordt namelijk op een laag pitje gezet als stress overheerst, want dan is er geen tijd om echte pijn te voelen of ziek te zijn.

General Adaptation Syndroom
Endocrinoloog Hans Selye heeft in de jaren 50 al beschreven hoe het lichaam reageert op stress. Van acute stress komt ons lichaam in de alarmfase: de fight of flight reactie. Omdat we tegenwoordig overwegend mentale stress hebben en we dus niet reageren door weg te rennen (wat de beste manier is om een stressreactie te laten stoppen), blijven de stresshormonen actief. Als dit vaak gebeurt komt het lichaam in een chronische stresssituatie. Dit kan uitmonden in de adaptatie- of weerstandsfase. In dit stadium gaat het lichaam noodscenario’s in gang zet om de stress een standje lager te zetten. Deze reactie bestaat heel vaak uit het verlagen van de schildklieractiviteit, wat o.a. vermoeidheid, lusteloosheid en depressiviteit uitlokt. Alles met de bedoeling om de dagelijkse activiteit te verminderen met als gevolg minder aanmaak van de stresshormonen. Helaas voor ons lichaam gaan mensen gewoon door en stoppen er een pilletje in om de vervelende symptomen te bestrijden. Het gevolg: aan de oorzaak wordt niet gewerkt, mensen sukkelen door, de klachten verergeren én er komen steeds meer klachten.
Uiteindelijk komen de bijnieren (die de stresshormonen aanmaken) in de uitputtingsfase en kan er niet meer voldoende cortisol worden aangemaakt, wat nóg meer klachten veroorzaakt, zoals een slechter werkend immuunsysteem, laaggradige ontstekingen en cognitieve achteruitgang.

Hoe doorbreek je de vicieuze stress-cirkel?
• Rust! Leer nee te zeggen tegen dingen die ‘moeten’ (vaak moet het alleen van jezelf; vooral vrouwen zijn hier goed in….) en doe dingen dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt
• Kies voor jezelf en kap met mensen die je leegzuigen
• Ga buiten wandelen/fietsen en ga yoga doen
• Eet minder geraffineerde suikers
• Neem een voedingssupplement met specifieke kruiden en vitamines die de bijnier voeden en ondersteunen, waardoor de stressrespons kan verbeteren.

Ik wens iedereen een hele fijne en vooral relaxte vakantie! 😊

Share