Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

(Paas-)eieren; wel of niet gezond?

(Paas-)eieren;  wel of niet gezond ?

Als omelet, roerei,  gekookt, door een gerecht:  een ei is altijd lekker én gezond!

Eieren zijn belangrijk zijn voor een goede gezondheid én het verliezen van gewicht;  een ei bevat relatief veel voedingstoffen in verhouding tot het aantal calorieën.

Een middelgroot ei bevat zo’n 75 calorieën (natuurlijk afhankelijk van de bereidingswijze; in een gekookt ei zitten minder calorieën dan in een gebakken ei)  en is een belangrijke bron van eiwitten Een ei heeft een biologische waarde van 100; dat wil zeggen dat de eiwitten in een ei hoogwaardig van kwaliteit zijn en makkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen. Alleen Wei-eiwit (een restproduct van kaasbereiding) en moedermelk hebben een hogere biologische waarde. Wei-eiwit kan als concentraat oplopen tot een biologische waarde tot 150-160; en wordt daarom veel door (kracht-)sporters gebruikt om meer spiermassa te krijgen.

Verder zitten er in eieren belangrijke vitamines (vitamine  D , E, foliumzuur, en B12) en stoffen als ijzer, selenium, choline en antioxidanten die mogelijk bescherming bieden tegen ouderdomsgebonden oogziekten.

Omdat het lichaam meer moeite moet doen eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld koolhydraten, kost het dus meer energie en verbrand je meer  calorieën. Bovendien geven eiwitten een langere verzadiging dan diezelfde koolhydraten en heb je minder snel de behoefte om weer te eten.

Eieren hadden jarenlang een slechte naam omdat ze veel cholesterol zouden bevatten. Nu zit er in eigeel – eiwit is vrij van cholesterol – inderdaad aardig wat cholesterol. Maar inmiddels is bekend dat cholesterol uit de voeding bij gezonde mensen nauwelijks invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed.  Cholesterol heeft een slechte naam, maar dat is niet helemaal terecht. Cholesterol is een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Daarnaast wordt een klein deel (ongeveer eenderde) door het lichaam uit voedsel opgenomen.

Cholesterol speelt een belangrijke rol in het dagelijks functioneren van je lichaam. Het is nodig voor de opbouw van lichaamscellen, de productie van hormonen en het speelt een belangrijke rol in de spijsvertering. Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt echter de kans op hart- en vaatziekten. De belangrijkste oorzaken van een te hoog cholesterol zijn ongezond eten (vooral verzadigde vetten), roken en weinig bewegen. Voeding speelt slechts een kleine rol.

Versheid
Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt.

Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien. Als je een vers ei openbreekt, zie je een ronde, stevige dooier en doorzichtig eiwit dat weinig uitloopt.

Salmonella
Eieren kunnen besmet zijn met de salmonella-bacterie, maar dit komt slechts incidenteel voor. Eieren kunnen zowel binnen als buiten de schaal de Salmonella bacterie meedragen. Binnen de schaal bevindt de Salmonella bacterie zich vooral in het eigeel. Op de eischaal komt de bacterie ook voor, maar wordt grotendeels door het schoonmaken al verwijderd.

Ondanks dat procentueel maar weinig eieren met Salmonella besmet zijn, is er een relatief groot risico op besmetting bij eiermengsels, zoals bavarois en tiramisu. Hierbij is slechts één besmet ei al genoeg om het gehele mengsel te besmetten. Eiermengsels zoals bavarois worden niet verhit en blijven vaak nog enige tijd staan voor opdiening, waardoor de bacterie zich kan vermenigvuldigen en besmetting een risico is.

Eieren die al geruime tijd gebarsten zijn, hebben eveneens een relatief groot risico op Salmonella besmetting, omdat eventueel op de schaal aanwezige bacteriën naar binnen kunnen en zich in het ei kunnen vermenigvuldigen. Verder wordt aangeraden om bij het bakken van het ei het eigeel (de dooier) mee te bakken. Als het eigeel niet voldoende is gebakken is de kans dat daar de Salmonella bacterie in overleeft erg groot.

Kortom: als je ze op een veilige manier bereidt, kun je gerust elke dag eieren eten. Eet smakelijk!

Share
Post Tagged with