Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Pimp je immuunsysteem dit najaar.

Volgens de leer van de Chinese Geneeskunde heeft de lever in het voor- en najaar minder energie en dus meer moeite met al zijn taken. Een van die belangrijke taken is ontgiften van alles wat je binnenkrijgt via eten, drinken en het milieu. Daarnaast moet de lever ook alle restproducten van je stofwisseling én gifstoffen die je lichaam zelf aanmaakt (bijvoorbeeld door ongunstige bacteriën in je darm) verwerken.

Dit maakt dat het immuunsysteem in de lente en de herfst minder goed werkt en daarom zijn we bevattelijker voor virussen, schimmels, parasieten en bacteriën.

Wat is belangrijk voor een goede afweer?

Goed werkende darmen!

In de darmen bevindt zich namelijk het grootste deel van je slijmvliezen en dat is je belangrijkste verdedigingslinie tegen de “beestjes” die ik hierboven genoemd heb. Verder hebben we slijmvliezen in alle holtes zoals mond, neus, longen, vagina, blaas etc. Deze staan met elkaar in verbinding, zodat een aantasting van het darmslijmvlies op termijn (chronisch) ontstoken neus-, voorhoofdsholtes en/of blaaswand kan veroorzaken en uiteindelijk auto-immuunziektes.

Verstorende factoren voor je darm zijn onder andere: medicijngebruik (waaronder antibiotica), stress en bewerkte voeding met veel geraffineerde suikers (wit brood, pasta, koek, snoep en frisdrank).

Elke dag minstens een uur buiten bewegen.

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je immuunsysteem beter werkt; je maakt tijdens en na beweging/sporten ontstekingsremmende stoffen aan. Te weinig bewegen is ziekmakend, maar ook teveel bewegen is niet gezond. Wist je dat een marathonloper na een wedstrijd de helft van zijn darmbacteriën kwijt is? Regelmatig zo extreem sporten levert bijvoorbeeld makkelijk chronische verkoudheden op door falende slijmvliezen. Buiten bewegen is het best, doordat zonlicht en buitenlucht goed zijn voor je bioritme, zoals ook een vaste routine in je slaapritme. Elke dag tussen 22.00 en 22.30 uur naar bed en op tijd eruit zorgt voor een betere slaapkwaliteit en meer energie overdag.

Beperk de inname van gifstoffen door niet te roken, niet drinken uit plastic bekers en lichaamsvreemde stoffen uit schoonmaakproducten, deodorants en dergelijke producten te vermijden.

Neem volop voeding die je lichaam ondersteunt zoals verse groente, fruit en peulvruchten. Met name de felgekleurde soorten bevatten veel anti-oxidanten die je lichaam helpen om gezond te blijven. Dit zijn bijvoorbeeld wortels, rode bieten, rode kool, paprika, bessen, bramen etc. etc. Verder geven bepaalde paddenstoelen zoals Shiitake en oesterzwammen je immuunsysteem een flinke boost en ook veel kruiden en planten hebben een medicinale werking voor je lichaam, zoals curcuma, gember, knoflook, kaneel, astragalus en vlierbes.

Zoals je leest zijn het vooral de plantaardige voedingsmiddelen die immuunondersteunend en zelfs helend werken. Het is dan ook een goed idee om 2 à 3 dagen per week veganistisch te eten. Je zult je fitter gaan voelen en ook je buikvet zal langzamerhand verminderen.

Lastig als je het niet gewend bent en niet goed weet wat je dan wél kunt eten wat ook nog lekker is. Ik help je bij je start van betere eetgewoontes, met een simpel programma waarmee je in 10 dagen een enorme gezondheidswinst behaalt én een paar kilo’s verliest.

Als je het nog voor alle feest- oftewel “vreet”-dagen doet, beperk je de schade van de feestdagen. Als je me belt: 06 – 10456 173 kunnen we meteen je intake inplannen.

Share