Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Resveratrol bewezen effect op Metabool Syndroom

De meest voorkomende “lifstyle”-aandoening is het metabool syndroom.

Het metabool syndroom beschrijft de situatie die ontstaat door ongezond eten, te weinig bewegen, en te veel stress. Een levensstijl die er helaas bij veel mensen ongemerkt insluipt.
Kenmerken zijn overgewicht, verhoogde lipiden (vetstoffen zoals cholesterol en triglyceriden), verhoogde bloeddruk, verhoogde ontstekingshormonen, hoge vetmassa en lage spiermassa, en insulineresistentie (door te veel snelle suikers).

Uiteindelijk leidt dit alles tot vooral diabetes en hart- en vaatziekten. Zeer veel mannen en vrouwen worden vanaf hun dertigste levensjaar geconfronteerd met één of meer kenmerken van het metabool sysndroom.
Het protocol van de huisarts is vooral bloeddruk- en diabetesmedicatie en cholesterolremmers. Hiermee wordt de oorzaak van de problemen niet aangepakt en krijg je bovendien vervelende bijwerkingen die de lichamelijke conditie alleen nog maar verslechteren.

Nu is er bewezen dat het natuurlijke voedingssupplement Resveratrol bij mannen met het metabool syndroom op het cholesterol, de suikerspiegel, de ontstekingen en de bloeddruk een gunstig effect heeft.
Resveratrol is een van nature voorkomende stof in de rode druif.
Al decennia wordt de “Franse Paradox” (het fenomeen dat Fransen minder last hebben van hart- en vaatziekten ondanks hoge innamen van verzadigd vet) toegeschreven aan vooral Resveratrol.

Indicaties voor Resveratrol:
– hart- en vaatziekten
– diabetes
– ontstekingsziekten (zoals reuma)
– obesitas
– Alzheimer
– Parkinson

Werkingsmechanisme:
Resveratrol activeert stofwisselingspatronen die normaal voorkomen bij een brandstoftekort in de cel. Dit brandstoftekort ontstaat onder normale omstandigheden door calorierestrictie en/of intensieve duursport of een combinatie hiervan (het principe van het sportvasten).
Resveratrol heeft deze effecten echter zonder dat daarbij calorierestrictie of duursport betrokken is. Daarbij is Resveratrol een ideaal supplement om als aanvulling te dienen op een sportieve levensstijl en een gezonde voeding, zodat er een synergie ontstaat tussen lifestyle en Reseveratrol.

De Studie
Calorie Restriction-like Effects of 30 days of Resveratrol Supplementation on Energy Metabolism and Metabolic Profile in Obese Humans. Silvie Timmers et al. Universiteit Wageningen.
Cell metabolism 14, 612-622, November 2, 2011. 2011 Elsevier Inc.

Share