Stimuleer je bruine vetcellen en val af!
- 23
- apr
Overgewicht door metabole stoornissen
In mijn vorige column schreef ik dat er vele onderliggende oorzaken zijn die overgewicht veroorzaken en het meteen ook moeilijk maken dat extra gewicht kwijt te raken. Metabool syndroom is zo’n onderliggende oorzaak waar veel mensen last van hebben, vaak zonder dat ze het weten. Dat komt mede doordat het vanuit de reguliere zorg nog onbekend is en omdat zij geen verband leggen tussen de verschillende symptomen.
Symptomen van metabool syndroom:
Insulineresistentie: de cellen nemen de insuline niet meer op, na een lange tijd te veel en te vaak suikers eten. In de spieren zorgt dit voor vermoeidheid doordat ze geen minder glucose (suikers) kunnen opnemen en vetstapeling in de spier. In de lever zorgt dit voor de aanmaak van nog meer glucose en leververvetting. Insulineresistentie in de hersenen zorgt ervoor dat je altijd honger hebt en een moeilijk weerstaanbare drang naar suikers. Verder zorgt het voor vetopslag rond de organen.
Een ander symptoom van metabool syndroom is leptineresistentie. Leptine is een hormoon dat het honger- en verzadigingssysteem regelt en wordt teveel aangemaakt als er (te) veel witte vetcellen zijn. De gevolgen zijn: altijd honger, onverzadigbaar zijn, ’s nachts willen eten, maar ook makkelijker ontsteking overal in het lichaam. De laatste twee symptomen die een rol spelen bij metabool syndroom zijn verhoogde cholesterolwaardes en hoge bloeddruk.
De gevolgen zijn metabole stoornissen zoals vermoeidheid, overgewicht, spierzwakte, ontstekingen, hongerig zijn en het koud hebben. Het gevolg van te veel en verkeerde calorieën, te weinig vezels en te weinig beweging is de aanmaak van wit vet. Dat hebben we nodig als reserve energiebron, maar als er te veel en te grote witte vetcellen zijn, ontstaan er:
- laaggradige ontstekingen
- insuline- en leptineresistentie
- hoge bloeddruk
- hart- en vaatziektes
- tekorten aan D3 en K2 (door opslag in witte vetcellen, dit is bij veel Coronapatiënten het geval)
- bloedstollingsproblemen (wat veel speelt bij de ernstige Corona-zieken).

De tegenhanger van wit vet is bruin vet en deze twee moeten in balans zijn, wil je gezond blijven. Bruin vet zorgt niet voor extra energie (calorieën), maar voor de aanmaak van warmte. Daarnaast zorgt het voor veel energieverbruik (calorieverbruik) en beschermt daardoor tegen overgewicht en tegen insulineresistentie en het houdt de energiebalans in het lichaam stabiel. Dus als je het altijd koud hebt én weinig energie én overgewicht, heb je waarschijnlijk in verhouding te weinig bruin vet. Het goeie nieuws is dat je de aanmaak hiervan kunt beïnvloeden.
1. leefstijl aanpassingen:
- sporten (krachttraining is belangrijk tegen insulineresistentie)
- nuchter bewegen (wandelen of trainen voor je ontbijt)
- koudeprikkels (koud douchen of de verwarming een aantal uren uit)
- (intermitterend) vasten
- Zorg voor een goed bio-ritme (op tijd naar bed, op tijd eruit, minstens een uur buiten bewegen en voldoende rust (ook mentale rust -> zonder beeldschermen).
2. Voeding:
- Maximaal 3 eetmomenten op een dag
- Vezelrijke voeding
- Beperking van geraffineerde koolhydraten en bewerkte voeding
3. Suppletie
- Als extra hulp om je lichaam uit de opslagstand te halen en in de verbruiksstand te zetten waardoor je vet gaat verbranden in plaats van opslaan.