Suikers, vetten en ontsteking. Wie is de boosdoener?
- 01
- nov
De vethypothese
Al in1961 werd voor het eerst de vet-hypothese gepubliceerd. Cholesterol zou mogelijk hart- en vaatziekten veroorzaken. De vele wetenschappelijke onderzoeken die de stellingen uit dat eerste belastende artikel hebben weerlegd, zijn jaren succesvol weggemoffeld door de farmaceutische industrie; de mega omzetten van de cholesterolverlagende middelen mochten immers niet in gevaar komen….. Pas in 2014 kwamen de eerste publicaties waaruit bleek dat ze het mis hadden…. Oeps!
Het gevolg: het vervangen van vetten door suikers in de voeding, was desastreus voor de gezondheid: we kregen massaal overgewicht en obesitas; zelfs in die mate dat overgewicht inmiddels als normaal wordt gezien! Als gevolg nam het aantal gevallen van diabetes type II explosief toe en daarmee automatisch het gevaar op het ontwikkelen van hart- en vaatziekte.
Ook het nemen van cholesterolverlagende middelen bleek het risico op diabetes te vergroten! Deze worden zelfs standaard preventief ingezet; zonder te proberen om eerst de oorzaak aan te pakken door leefstijl aanpassingen. Maar is het überhaupt wel gewenst is om een zo laag mogelijk cholesterol te hebben?
Cholesterol: een gevaarlijke stof of essentiële bouwstof?
Cholesterol is een heel belangrijk onderdeel van al onze lichaamscellen; het houdt de buitenkant van de cellen gezond, wat een eerste vereiste is voor een goed functionerend lichaam. Verder is het de bouwsteen van al onze hormonen en van gal, is het nodig bij veel belangrijke stofwisselingsprocessen, bij de productie van vitamine D en voor het functioneren van onze hersenen en andere organen.
Bij ontstekingen, ophopingen van gifstoffen en/of verzuring is er meer cholesterol nodig om dit bij te sturen. Ook bij voortdurend hoge insulinewaardes in het bloed (wat in het voorstadium van diabetes heel lang het geval is) is de behoefte aan cholesterol hoger.
Dus een hoog cholesterolniveau in het bloed is in veel gevallen een aanwijzing zijn, dat het lichaam zichzelf aan het repareren is! Zou je dat proces willen afremmen door het cholesterol te verlagen? Lijkt mij een slechte zaak als je het lichaam afremt in zijn eigen herstelproces.
De stelling die tijdens een bijscholing over diabetes werd geopperd: “iedereen heeft het cholesterolniveau dat bij hem of haar past”, sluit perfect aan bij het bovenstaande. Bovendien is cholesterol niet de boosdoener als het om beschadigen van de vaten gaat.

Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose wat voor het lichaam bruikbaar is als brandstof. De glucose komt eerst in je bloedbaan en wordt vervolgens met behulp van insuline de cel in getransporteerd. Het kan ook zonder de tussenkomst van insuline, wat veel gezonder is voor je, maar dat komt in mijn volgende column aan bod.
Als je veel en vaak op een dag koolhydraten eet, circuleert er dus voortdurend veel glucose in je bloedbaan en daardoor raken bloedvaten beschadigd en ontstoken. Het gevolg is minder gladde vaatwanden, waar vervolgens vettige deeltjes in kunnen blijven hangen. Dit kan uiteindelijk uitmonden in dichtslibbende vaten met als gevolg hart- en vaatziekte. De echte boosdoener is dus suiker! In mijn volgende column meer hierover.
Wil je middels uitgebreide vragenlijsten en een anamnese weten hoe jouw lijf er voor staat? Maak een afspraak: 06 – 10456 173. Ik help je graag om je te coachen naar een gezonde(re) levensstijl.