Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Te veel vet is giftig

Als we, door veel koolhydraten te eten, voornamelijk suikers verbranden, kunnen we ons teveel aan vetten slecht verbranden. Hieronder vallen ook de vetten die ten tijde van overmatig eten door ons lichaam zelf worden aangemaakt uit suikers en eiwitten. Dit vet moet ergens heen en wordt in eerste instantie opgeslagen in makkelijk bereikbare vetreserves. Als de periode dat we vooral suikers en weinig vetten verbranden te lang duurt, gaan we het teveel aan vet opslaan rond de organen in de buikholte en in de spieren. Ook ‘vervet’ het bloed en krijgen we last van onder meer een te hoog cholesterolgehalte.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het vooral deze vetopslag is die zorgt voor allerlei verstoringen, waaronder een verergering van overgewicht, suikerziekte (diabetes), stemmingsproblemen, hoge bloeddruk en vele andere vage en minder vage klachten. Kortom, je wordt minder vitaal en het wordt daardoor ook steeds moeilijker om af te vallen. Overmatig vet is als het ware giftig. Vaak ontstaan er ook problemen met de suikerstofwisseling waardoor ook het suikergehalte in het bloed te hoog wordt.

Tijdens sportvasten worden de overmatige giftige vetten versneld weggewerkt. Vooral het vet rond de organen in de buikholte (het viscerale vet) wordt aangesproken. Dit wordt door veel mensen direct ervaren, doordat de vorm van het lichaam verandert en de taille-omvang voelbaar vermindert. Ook de overmatige vetten uit de spieren worden weggewerkt, die vervolgens veel beter in staat zijn vetten te verbranden en dus weg te werken. De spieren hebben op deze manier een genezende werking op het lichaam.

Het vet op andere plaatsen, bijvoorbeeld op de probleemzones ‘billen, buik en benen’, wordt tijdens het sportvasten minder snel aangesproken. Dit is vanuit gezondheidsoogpunt niet erg, omdat dit vet minder gevaarlijk en verstorend is voor de stofwisseling. Na de metabole switch worden deze vetdepots vervolgens alsnog, en veel sneller dan gebruikelijk, aangesproken. Hiervoor zijn vaak wel bepaalde trainingsvormen nodig, bijvoorbeeld krachttraining. Ook hierin kan ik je begeleiden en coachen.

Share