Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Tips om je goede voornemens dit jaar echt te realiseren.

Slim en blijvend gewicht verliezen: met deze tips lukt het beter.

Veel mensen nemen zich voor om vanaf 1 januari af te gaan vallen (nu echt!) maar een jaar later is het weer niet gelukt of erger: ze wegen nog meer….. Als je echt gemotiveerd bent en de tijd ervoor neemt – geen crashdiëten dus…. – heb je meer kans van slagen. En nog belangrijker: je eindigt het nieuwe jaar niet met een nóg grotere tailleomvang….

Snel resultaat.
Is het je eerder niet gelukt af te vallen omdat je te hard van stapel liep? Crashdiëten, voornemens als nooit meer snoepen, ineens van 0 naar 5 keer per week naar de sportschool….?
Te fanatiek  beginnen is gedoemd te mislukken. De meest gemaakte valkuil is het stellen van onrealistische doelen. Langzaam afvallen en in eerste instantie voor 5 kilo gaan in plaats van voor 10 is op de lange termijn veel succesvoller. Hooguit twee kilo per maand is een goed streven.

Verder is het belangrijk betere leef- en beweeggewoontes in te plannen, zoals twee à drie keer per week een (avond-)wandeling te maken van een half uur. Per week kun je jezelf een andere nieuwe gewoonte aanmeten, zoals minstens drie dagen geen alcohol drinken. De week erna breid je het uit met alleen nog maar fruit als tussendoortje. Als je deze gewoontes ook weet vol te houden (hoe meer je er invoert, hoe meer er overblijven….) heb je meer kans van slagen dat je ook daadwerkelijk af gaat vallen met een blijvend resultaat.

Gebruik je verbeeldingskracht
Onderzoek heeft uitgewezen dat goede voornemens meer kans van slagen hebben als je ze zo concreet mogelijk maakt. Een voorbeeld? Denk niet: ‘Ik ga vaker ’s avonds wandelen.’ Dat is niet concreet genoeg. Zeg tegen jezelf: ‘Ik ga vier keer per week wandelen, direct na het avondeten, en dan neem ik de route langs het bos. Ik loop in een stevig tempo, zonder buiten adem te raken.’

Niet wegen!
Ga niet te vaak op de weegschaal staan; maximaal één keer per week. Veel mensen laten hun humeur bepalen door de weegschaal. Wetenschappers zijn het er allang over eens dat de taille een betere maat is voor overgewicht dan het lichaamsgewicht. Voor vrouwen is de ideale omtrek tussen de 68 en 80 centimeter, voor mannen tussen de 79 en 94 centimeter. Is de omtrek groter dan 102 centimeter (mannen) of 88 centimeter (vrouwen), dan is het écht zaak in actie te komen: je gezondheid loopt gevaar.

Bewegen/sporten
Één van de voorwaarden om te kunnen afvallen is dat je (meer) moet  gaan bewegen c.q. sporten. Het is de kunst iets te gaan doen wat je leuk vindt; het is de bedoeling dat je het blijvend blijft doen namelijk. Als je een hekel hebt aan de sportschool, probeer dan om meer te bewegen in het dagelijks leven. Neem vaker de fiets in plaats van de auto, neem altijd de trap en doe meer lopend.

Een andere goede gewoonte is het om buikspieroefeningen en push-ups te doen bij het opstaan of naar bed gaan. Al met al kun je heel wat beweging in je dag stoppen, als je erbij stilstaat. Een mooi streven is uiteindelijk een uur beweging per dag. Bij die hoeveelheid lukt het om terugval na het afvallen te voorkomen, zo blijkt uit onderzoek onder succesvolle afvallers.

Plan je eetmomenten
Als je iets wilt eten, bedenk jezelf dan of je echt honger hebt; vaak is het namelijk dorst. Als je dan één of twee glazen water drinkt is de drang om iets te eten vaak weg. Daarnaast komt eten en vooral eetbuien vaak voort uit emoties als boosheid, verdriet, vermoeidheid of verveling.Probeer dit emotie-eten te voorkomen door je bewust te worden van je eigen emoties. Hierover is een heel praktisch hulpboek: “Uit de ban van emotie-eten.” geschreven.

Eet onbeperkt groenten
Als je jezelf op een streng dieet zet waarin je alles afweegt, houd je dat niet lang vol waarschijnlijk. Verder loop je serieuze kans op tekorten aan belangrijke vitamines en mineralen, zonder welke je stofwisseling stagneert en je dus niet kunt afvallen.

De Mediterrane manier van eten: salades, (volkoren) pasta, gegrilde vis, stoofschotels met veel groenten, noten en olijven: is niet alleen heel lekker, het is ook heel gezond én het bevordert de vetverbranding. Vooral van groenten kun je echt onbeperkt eten. 300 – 500 gram per dag is ideaal; dan zul je ook vanzelf minder andere dingen eten.

Houd sterke spieren
Meer magere eiwitten eten is een goed idee als je wilt afvallen. Eiwitten bieden namelijk veel verzadiging en ze zorgen voor spierbehoud en –groei.En dat is belangrijk omdat spierweefsel calorieën verbruikt (in tegenstelling tot vetweefsel, waarin bijna niks gebeurt)

Teveel eitwitten zijn echter weer niet goed voor je lijf; goede verhoudingen in je inname van voedingsmiddelen en variatie is heel belangrijk. In een persoonlijk voedingsconsult kan ik je hierover adviseren.

Share