Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Tomatensaus super-recept

Deze tomatensaus is makkelijk te maken en goed om 3x per week een portie van te eten. Er zitten veel polyphenolen (in de vorm van lycopeen) in die je lichaamscellen beschermen tegen allerlei ziektes, onder andere door ontsteking tegen te gaan. Ook diabetes type II en insulineresistentie (zie mijn vorige bericht) help je hiermee voorkomen of verminderen. De polyphenolen zitten vooral in de schil van de tomaten, dus het werkt het best als je kleine bio cocktailtomaatjes neemt (want veel schilletjes).

Zelfs als je er “normale” witte pasta bij zou eten, voorkomen de polyphenolen een hoge suikerpiek die de pasta normaal veroorzaakt, dus dat is nog een voordeel. Uiteraard blijft het sowieso beter om een pasta te kiezen met meer vezels en zonder gluten (bijvoorbeeld linzenpasta).
Nog een goed effect van polyphenolen is dat ze je vaten beschermen, die daardoor zich beter kunnen blijven verwijden. Dit geeft minder kans op opvliegers en bepaalde soorten migraine.

Polyphenolen vind je naast in tomaten, ook in wortels, paprika, mango en groene thee. Je neemt ze het beste op als ze gekookt/gesmoord zijn in olie. Dus met 3x per week een portie van deze saus (in lasagne, met andere pasta, rijst of als soep) plus 3 flinke wortels doe je iets goeds voor je gezondheid. Makkelijk en lekker!

Recept: tomatensaus:
4 kilo kleine biologische cocktailtomaatjes blenderen (anders passen ze niet in een pan, of je moet een hele grote hebben) en met 50 ml. goeie biologische olijfolie, zwarte peper (voor een betere opname) en wat cayennepeper (remt ontsteking) 3 uur zachtjes laten sudderen en in laten dikken.

Je kunt de saus gebruiken als basis voor een pastagerecht of met rijst; al dan niet met andere groenten en/of vlees of vis eraan toegevoegd, of als basis voor een (maaltijd-)soep.
Smakelijk en bedankt Remco Verkaik (medisch bioloog en ontwikkelaar van o.a. Sportvasten) voor het mogen delen van dit lekkere recept!

Share