Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Vakantie zonder buikpijn

Op vakantie zonder opgeblazen buik of andere spijsverterings- en darmproblemen

Er zijn veel mensen, waarvan het merendeel vrouw, waarbij het gedurende de vakantie mis gaat met hun spijsvertering.  Gevolgen hiervan kunnen zijn een opgeblazen buik, buikpijn, winderigheid, boeren, hikken, een slechte adem, misselijk zijn, diarree en verstopping.

Bagatelliserende uitspraken als: “maar dat heb ik mijn hele leven al en mijn moeder had het ook” maken het niet minder ernstig. Zowel chronische diarree als chronische obstipatie geven namelijk laaggradige ontstekingen in de darm, die na verloop van tijd, als ze niet worden aangepakt, ook elders in het lichaam gaan woekeren. Met als één van de gevolgen een verhoogde kans op aandoeningen als dementie en Parkinson. Zelfs als je geen last hebt van je darmen kan er “stille”ontsteking zijn. Voldoende reden om iets aan je verterings- en darmprobleem te doen.

Hoe kom je eraan én nog belangrijker: hoe voorkom je het of hoe kom je er vanaf…..

Meestal zijn mensen die hier last van hebben ook buiten de vakanties niet klachtenvrij. Koeienzuivel en tarwegluten spelen hier heel vaak een rol in, maar daar zijn velen zich niet van bewust. Tot ze deze 3 weken zoveel mogelijk vermijden; dan voelen ze zich in de meeste gevallen een heel ander mens; minder of geen klachten meer én veel meer energie. Uiteraard spelen deze voedingsmiddelen tijdens vakanties dezelfde rol, met daarnaast nog andere verstoorders:

  • water dat minder zuiver is dan we gewend zijn
  • rauw fruit en groente wat daarin gewassen is
  • andere inheemse voeding die we niet gewend zijn te eten, of besmet voedsel dat te lang buiten de koeling op een buffet heeft gestaan
  • minder (te weinig) bewegen waardoor de darm niet voldoende gestimuleerd wordt
  • andere hygiëne-maatstaven, waardoor we iets oplopen; hetzij in een zwembad of bij toiletbezoek.

Hoe bereid je je het best voor om dit te voorkomen?

Ben je meer bewust van wat je allemaal in je mond stopt én vooral ook hoe je hierop reageert. Boeren, (zure) oprispingen en een opgeblazen gevoel zijn signalen dat het in je maag al mis gaat; deze symptomen komen vrij snel. Het kan zijn dat je te veel, te snel (niet genoeg gekauwd), te koud of te kruidig hebt gegeten, of dat je iets hebt gegeten wat niet (meer)  goed was. Bedenk daarbij dat als het zo vroeg in je spijsvertering al mis gaat, het verderop in de darm ook moeizamer gaat en je erop kunt wachten tot je daar ook klachten krijgt.

Als je voordat je gaat eten wat citroenwater (of iets anders zuurs) drinkt, stimuleer je de aanmaak van maagzuur, wat de vertering ten goede komt. Daarnaast zijn er natuurlijke supplementen die extra verteringsenzymen en maagzuur bevatten, waardoor je de natuur een handje kunt helpen.

Zo zijn er ook supplementen die gluten volledig afbreken én darmherstellend werken, voor als je toch dat witte broodje wilt eten zonder er last van te hebben. En als je gevoelig bent voor parasieten, kun je bijvoorbeeld kaneelolie meenemen wat je daar tegen beschermt.

Wil je een meer gepersonaliseerd advies: kom voor je vakantie nog langs; ik help je graag!

Ik wens iedereen een fijne vakantie zonder buikpijn toe. 😊

Share